Beurzen

Jaarbeurs moet ambitieuze bouwplannen bijstellen

Koninklijke Jaarbeurs gaat de ambitieuze nieuwbouwplannen uit 2019 herzien vanwege het onzekere economische klimaat. Topman Jeroen van Hooff laat weten dat onder meer het groene dak(park) en de deels inpandige logistieke straat uit kostenoogpunt worden geschrapt. Er wordt nu gewerkt aan een gefaseerde aanpak.

In 2019 presenteerde Jaarbeurs Utrecht een masterplan met een nieuw ontwerp voor de bestaande beurshallen en het omringende gebied. Deze bouwplannen worden nu herzien. Na een stilstand van bijna twee jaar weten bezoekers en exposanten Jaarbeurs weer te vinden, benadrukt de locatie, maar “tegelijkertijd is er sprake van een wereldwijde onzekere economische situatie en een nieuwe realiteit in de evenementensector”, zo meldt het bedrijf in een persbericht.

In een interview met Expovisie kondigde de nieuwe Jaarbeurs-topman Jeroen van Hooff in september al aan dat hij door corona genoodzaakt was “om opnieuw naar het plan te kijken”. Om daar indertijd aan toe te voegen: “In het licht van de huidige economische ontwikkelingen moet je jezelf de vraag stellen of er nog wel voldoende groei kan worden gerealiseerd om alle ambities waar te maken. We hebben verlies gedraaid tijdens de pandemie, al hadden die tegenvallers nog veel slechter kunnen uitpakken. Vanuit het fundament dat ik nu zie, ben ik opnieuw de uitgangspunten aan het bepalen. Dat is een kwestie van prioriteren, andere accenten plaatsen. Daar hebben we tijd voor nodig.”

Jaarbeurs kiest voor gefaseerde aanpak

De herziening van de plannen is nu dus een feit, zo blijkt uit de persverklaring van de Jaarbeurs. “We zien dat het beurslandschap voortdurend in ontwikkeling is. Denk bijvoorbeeld aan de intrede van online en hybride evenementen; een ontwikkeling die van invloed is op de hallenconfiguratie en de flexibiliteit die je daarvoor nodig hebt”, aldus Van Hooff. “Jaarbeurs speelt vanuit haar verantwoordelijkheid in op de continue ontwikkelingen in de markt en de behoefte van haar klanten. Daarom richten wij ons in de planvorming op een gefaseerde aanpak.”

Ook is door de huidige economische situatie de realisatie van de oorspronkelijke bouwplannen niet langer haalbaar. Van Hooff: “Er is sprake van een sterke inflatie, zeer hoge energieprijzen en fors stijgende bouw- en financieringskosten. Wij werken toe naar een modulair, duurzaam en haalbaar plan, waardoor wij in staat zijn goed mee te bewegen met de veranderende markt en onze klanten.”

Jaarbeursboulevard aantrekkelijker maken

In het nog te vormen plan richt Jaarbeurs zich allereerst op alternatieven voor de Prins van Oranje-hal, gelegen aan de noordzijde van de Jaarbeursboulevard. Dit is nodig omdat op basis van afspraken uit 2016 deze hal samen met P1 en P3 in 2023 wordt overgedragen aan de gemeente Utrecht. Dit ten gunste van de ontwikkeling van de nieuwe stadswijk Beurskwartier.

Daarnaast is er oog om de Jaarbeursboulevard aantrekkelijker te maken en de verbinding tussen Transwijk en het Centrum te versterken. Van Hooff: “De boulevard vormt de spreekwoordelijke ‘ruggengraat’ van de wijk: de hoofdroute van het station naar de beurs en achterliggende wijken en die verdient aandacht.”

Streep door dakpark en logistieke straat

Twee onderdelen van het plan uit 2019, te weten het groene dak(park) en het creëren van een deels, verdiepte, inpandige logistieke straat, gaat Van Hooff “uit kostenoogpunt loslaten”. “Tegelijkertijd biedt dat de mogelijkheid om op termijn de bestaande hallen aan de zuidzijde van de Jaarbeursboulevard duurzaam te upgraden door middel van vernieuwbouw in plaats van sloop en totale nieuwbouw. Daarbij houden we het vizier op de eerder geformuleerde uitgangspunten, in het bijzonder ten aanzien van de beoogde duurzaamheid.”

In de afgelopen periode heeft een strategische heroriëntatie van de bouwplannen plaatsgevonden. De komende periode zal gebruikt worden om de plannen stapsgewijs verder uit te werken.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief