Festivals

Inkomsten wereldwijde dance-industrie in 2023 met 17 procent gestegen

Bezoekers op festival

De wereldwijde dance-industrie zag de inkomsten in 2023 met 17 procent stijgen in vergelijking met het jaar ervoor. Festivals en clubs waren een belangrijke factor in de groei van de inkomsten. Dat blijkt uit het IMS Business Report 2024.

Industrie gewaardeerd op 11,8 miljard dollar

Het jaarlijkse onderzoek naar de elektronische muziekindustrie van onderzoeker MIDiA Research waardeerde de dance-industrie in 2023 op 11,8 miljard dollar. In de coronajaren zakte die waarde, met als dieptepunt 3,4 miljard dollar in 2020. Uit het onderzoek blijkt dat festivals en clubs nog steeds een dominante rol spelen in de sector en vorig jaar goed waren voor bijna de helft van de totale inkomsten van de industrie. Bedrijven in de live-sector behaalden gezamenlijk 35 meer inkomsten.

Groei in evenementen en bezoekers

Van de respondenten die werkzaam zijn in de live sector, meldde 63 procent een toename van het aantal bezoekers van evenementen in 2023, terwijl 66 procent het aantal evenementen zag toenemen.

Zuid-Afrika opkomende hotspot

Een van de conclusies van het onderzoek was dat fans van dancemuziek 31 procent meer uitgeven aan livemuziek dan de gemiddelde consument. Zuid-Afrika is een opkomende hotspot voor elektronische muziek. Een andere bevinding is dat TikTok LIVE tijdens het Belgische festival Tomorrowland 16 miljoen unieke kijkers bereikte tijdens beide weekenden van het evenement. Daardoor werd Tomorrowland het grootste festivalaccount op TikTok met 5,7 miljoen volgers.

'2023 maakt verwachtingen waar'

Mark Mulligan, directeur van MIDiA Research, wijst op het ongebruikelijke jaar 2022, toen de industrie nog te kampen had met het coronaeffect. 'Daardoor ontstond het risico dat de dance-industrie in 2023 moeite zou hebben om de hooggespannen verwachtingen waar te maken. Maar in plaats daarvan groeide de elektronische muziekindustrie opnieuw sterk, met een indrukwekkende stijging in vrijwel alle onderdelen. Bovendien groeide het aantal fans van de elektronische muziekcultuur sneller dan dat van andere toonaangevende genres, deels door de snelle opkomst van Afrikaanse muziek en zijn fans.'

Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief