Congressen, Live Industry Dashboard, Vergaderingen

Hotelmarkt dendert door

Hotels in aanbouw

De vele nieuwe hotelopeningen en almaar stijgende kamerprijzen tonen aan dat de vraag nog steeds harder stijgt dan het aanbod. Met name buiten de hoofdstedelijke regio blijkt dit ook op te gaan voor meeting rooms in hotels.

In de congresbranche zijn de ogen vooral gericht op de opening van nhow Amsterdam RAI in het eerste kwartaal van 2020. Met 650 kamers op 25 verdiepingen wordt het viersterrenhotel bij het internationale beurs- en congrescentrum het grootste nieuwbouwhotel in de Benelux. En het bijzondere ontwerp van de hand van het wereldberoemde Nederlandse architectenbureau OMA, opgericht door Rem Koolhaas, geeft het geheel extra allure.
Voor meerdaagse congressen, beurzen en andere evenementen zal het nieuwe hotel functioneren als ‘headquarter hotel’ van de RAI voor bezoekers, exposanten, sprekers en organisatoren. nhow Amsterdam RAI wordt ongetwijfeld één van de iconen die Nederland op de kaart zet in de internationale congresmarkt.
Op de 23e etage komen negen verschillende vergaderruimtes. De kleinste zaal heeft een oppervlakte van 20 vierkante meter, de grootste 174 vierkante meter met een dubbele plafondhoogte. Deze verdieping met uitzicht over de stad heeft net als de diverse andere verzamelruimtes een kleurrijk en dynamisch decor.

Uitstel Maritim Hotel

Waar de afgelopen twee jaar duchtig is doorgebouwd aan het headquarter hotel van de RAI, daar blijft het rondom een ander aangekondigde buitencategorie congreshotel stil. De oorspronkelijk verwachte opening in 2018 van Maritim Hotel Amsterdam is inmiddels al verschoven naar 2022.
Het nieuwe hotel moet komen te staan in Amsterdam Overhoeks, waar je al iconische gebouwen zoals het EYE Filminstituut en A’DAM Toren vindt. De skyline van het gebied in combinatie met de vele creatieve bedrijven, toonaangevende congressen, aansprekende events en topklasse hotels moet bijdragen aan de reputatie van Overhoeks als de nieuwe hotspot van Amsterdam.
Maritim Hotel Amsterdam is onderdeel van Y Towers dat naast het hotel ook zal bestaan uit een woontoren. In de planning staan een congreszaal met 2.300 zitplaatsen, een tweede met 1.000 zitplaatsen en een aantal kleinere zalen, gezamenlijk goed voor ongeveer 5.000 congresbezoekers. Het hotel krijgt verder ongeveer 579 kamers.

Nieuw viertal hotels

In april beleefde Het Leonardo Royal Hotel Amsterdam haar officiële opening en vormde daarmee het voorlopig sluitstuk van een opmerkelijk nieuw viertal hotels in het gebied Overamstel, ten zuidoosten van Amsterdam centrum. Twee metrolijnen maken RAI Amsterdam, het Centraal Station en Schiphol snel en eenvoudig bereikbaar.
Het 18 verdiepingen tellende Leonardo hotel beschikt over 490 kamers, waar onder exclusieve ‘Women-friendly’ kamers. Op de tweede verdieping – onder andere te bereiken via een in het oog springende roltrap in de foyer – bevindt zich de balzaal van 900 vierkante meter. Het is een imposante ruimte met hoge plafonds en grote raampartijen, grenzend aan een dakterras van 400 vierkante meter en met zicht op het water.
Op dezelfde verdieping bevindt zich nog een kleinere zaal en op de begane grond nog zeven zalen, in grootte variërend tussen de 35 en 55 vierkante meter, die zijn te combineren tot een ruimte van 100 vierkante meter. Daarnaast beschikt het event- en congrescentrum over een ruime foyer, een bar en ruimtes voor de breaks.

Groot aantal vergaderzalen

In 2018 openden in ditzelfde gebied al Postillion Hotel Amsterdam, Van der Valk Hotel Amsterdam-Amstel en QO Amsterdam, tezamen goed voor 49 meeting rooms en 746 hotelkamers.
Postillion Hotel Amsterdam biedt dertien vergaderzalen, als toevoeging op de zeventien zalen van het naastgelegen Postillion Convention Centre Amsterdam. Hiermee kan deze locatie congressen tot 2.000 personen faciliteren. Het hotel heeft negentien verdiepingen met 252 hotelkamers, een dakterras gelegen op de eerste verdieping en een fitnesscenter.
Van der Valk Hotel Amsterdam-Amstel heeft 206 kamers, een uitgebreide wellness ‘De Tropen’ met een buitenzwembad en diverse restaurants. Er zijn elf vergaderzalen voor de zakelijke markt.
Het ‘luxueus lifestyle hotel’ QO Amsterdam van de InterContinental Hotels Group biedt 288 hotelkamers, waar onder een aantal suites. Op een speciale vergaderverdieping bevinden zich 8 meetingrooms variërend van 24 tot 60 vierkante meter, waarvan enkelen te combineren tot een ruimte van 126 vierkante meter. Op de 21ste verdieping huist rooftopbar Juniper & Kin met uitzicht over de stad.

Hotelstop

De gemeenteraad kondigde in 2017 een hotelstop af om de nieuwbouwambities in Amsterdam te beteugelen. Hiervan zal pas over enkele jaren het effect te zien zijn, want de komende vier jaar komen er naar verwachting nog zo’n 8.000 hotelkamers bij, bovenop het huidige aantal van 33.000.
Mocht Amsterdam in de toekomst al hotelcapaciteit tekort komen, dan staat men in de omliggende regio te trappelen om aan de tot nu toe almaar toenemende vraag te voldoen. Zo volgt Haarlemmermeer de hoofdstad op de ranglijst van hotelcapaciteit – met 7.000 kamers overigens op gepaste afstand – en biedt qua bereikbaarheid (Schiphol) en kamerprijzen een aantrekkelijk alternatief.
Vorig jaar opende in Badhoevedorp het Corendon Village Hotel Amsterdam met 680 kamers en 11 meeting rooms. Voor 2021 staat onder meer de opening van het 200 kamers tellende Steigenberger Intercity Hotel op het Schiphol Trade Park in Hoofddorp gepland.

Substantiële hotelprojecten

Na jaren van een overwegend stabiel hotelaanbod, komen er in Utrecht in korte tijd een paar substantiële hotelprojecten op de markt, waarvan de eerste dit jaar zijn geopend. In totaal zijn er plannen zijn voor ongeveer 1.500 tot 1.800 nieuwe hotelkamers, stelt Klaas Verschuure, wethouder Economische Zaken en Ruimtelijke Ontwikkeling bij Gemeente Utrecht op Hotelplannen.nl.
Volgens Horwath HTL, adviesbureau voor de gastvrijheidssector, kan de forse groei op korte termijn leiden tot een daling van de bezettingsgraad en/of lagere gemiddelde kamerprijzen. Op iets langere termijn verwacht men dat de nieuwe hotelproducten de vraag zullen stimuleren.
De gemeenteraad van Utrecht heeft het zekere voor het onzekere genomen en voorlopig een hotelstop ingelast tot 1 januari 2023.

Utrechtse stationsgebied

In het Utrechtse stationsgebied, dat een forse metamorfose heeft ondergaan, opende in juni van dit jaar het driesterren hotel Hampton by Hilton Utrecht Central Station met 193 kamers aan de Catherijnesingel. Als alles volgens planning verloopt opent op deze locatie ook het viersterren hotel The Crowne Plaza Utrecht – Central Station in april 2020 met 129 kamers.
Om de hoek staat Inntel Hotels Utrecht Centre dat in april officieel werd geopend door burgemeester Jan van Zanen. Het viersterren hotel biedt 162 kamers en 300 m2 aan meeting rooms, goed voor 120 stoelen in theateropstelling of een receptie voor 250 personen. Op de elfde verdieping huist de Spa Dôme, met een zwembad, sauna en fitness en uitzicht over de stad.
Aan de entree van de Jaarbeurs, tegenover het Beatrixtheater, bouwt Amrâth Hotels momenteel een viersterren hotel met zo’n 260 kamers, twee restaurants, een bar & lounge, drie vergaderzalen, een fitness en wellness-faciliteiten. Boven het zeven verdiepingen tellende hotel komen 22 verdiepingen met in totaal 317 appartementen. De opening van het hotel wordt verwacht in 2021.

Rotterdam tweede hotelstad

In de Dutch City Hotel Index 2019, een publicatie door Horwath HTL en ABN Amro, is Rotterdam een plaatsje gestegen en mag zich nu tweede hotelstad van Nederland noemen. Het aanbod aan hotelkamers is snel toegenomen en wordt gestuwd door moderne nieuwe hotelconcepten zoals CitizenM, Room Mate en CityHub. De bezettingsgraad en gemiddelde kamerprijs blijven desondanks meestijgen, mede omdat de Maasstad de afgelopen jaren is veranderd van een bijna puur zakelijke hotelmarkt, naar een aantrekkelijke bestemming voor toeristen.
Een voorbeeld van een onlangs geopend authentiek hotel is The Slaak Rotterdam. Het Tribute Portfolio Hotel van Marriott is gevestigd in Het Slaakhuys, de voormalige drukkerij van Het Vrije Volk. Dit design boutique hotel met jaren vijftig charme biedt 74 ruime kamers, Restaurant & Bar Didot34, twee vergaderruimtes en fitness Studio34.

Vooruitkijken naar 2021

Vol verwachting wordt uitgekeken naar twee projecten die in 2021 gerealiseerd moeten zijn. Zo staat in de planning Hotel Chicago Rotterdam, dat komt te staan op de Wilhelminapier achter Hotel New York. Beide zijn, samen met de ss Rotterdam, hotels in het Rotterdamse portfolio van WestCord Hotels.
Hotel Chicago zal bestaan uit twee gebouwen van vijf en acht verdiepingen die met elkaar verbonden zijn door middel van een ‘zwevend’ 25 meter lang zwembad, waarvan de bodem gedeeltelijk transparant is. Tussen de gebouwen en onder het zwembad wordt een sfeervol plein met terras gerealiseerd. Hotel Chicago krijgt 182 hotelkamers, waaronder 18 longstay appartementen.
Het vijfsterrenhotel MGallery by Sofitel van de hotelketen Accor Hotels Group moet eveneens in 2021 de deuren openen. Het luxe hotel zal beschikken over circa 200 hotelkamers, een restaurant, (rooftop)bar, terras, eventruimte en een wellness center.

Hotel Mariënhage

Ook elders in het land komt er hotel- en meetingcapaciteit bij. In juni werd het U Parkhotel officieel geopend. Het universiteitshotel is gevestigd in het voormalige faculteitsgebouw voor Elektrotechniek en Technische Natuurkunde op de campus van de Universiteit Twente in Enschede.
U Parkhotel beschikt over 72 kamers, verdeeld over 9 verdiepingen, 12 zalen in de vergadervleugel op de begane grond en een boardroom met weids uitzicht over het Twentse coulisselandschap op de negende etage.
In Eindhoven opent binnenkort Hotel Mariënhage met 80 hotelkamers, gevestigd in een voormalig kloostercomplex dat verder nog het monumentale Augustinianum, de Paterskerk, de Studentenkapel, vergaderzalen en een paradijselijke stadstuin van een hectare omvat. Er is een grote variatie aan evenementenruimtes met een capaciteit tot 1.500 personen.

Meer meeting rooms

Opvallend gegeven uit het HOSTA-rapport van dit jaar is dat in de provincie – in de rapportage alles buiten Amsterdam & Schiphol – zowel het aantal meeting rooms als de bezettingsgraad ervan fors is toegenomen.
Het gemiddelde aantal zalen nam in 2018 toe van 6 naar 9 en dat gold navenant voor het aantal vierkante meters meetingruimte: van 471 naar 647. De bezettingsgraad werd ten opzichte van 2017 verdubbeld van 7 naar 14 procent en het gemiddelde tarief per deelnemer steeg van 26 naar 28 euro.
Ook hier geldt dus dat een sterke groei van het aanbod wordt opgesoupeerd door een minstens vergelijkbare toename aan de vraagzijde.

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief