Festivals
Op zaterdag 21 juni 2025 viert Amsterdam haar 750e verjaardag met een bijzonder evenement: het Festival op de Ring. Op deze langste dag van het jaar wordt een 15 kilometer lang deel van de Ring A10 afgesloten voor verkeer en omgebouwd tot festivalterrein. Hoofdproducent Tribe Company vertelt Publique over de unieke uitdagingen van dit megaproject.
De A10 is meer dan slechts een snelweg; het is een belangrijk symbool voor Amsterdam. Ook al is het een verbindingsweg die vele Amsterdammers brengt waar ze moeten zijn, fungeert de ringweg vooral als een scheidslijn tussen verschillende delen van de stad. De vraag ‘Woon je binnen of buiten de Ring?’ bepaalt vaak of iemand als ‘echte Amsterdammer’ wordt gezien.
Daarnaast heeft de A10 nationaal voor verdeeldheid gezorgd toen klimaatactivisten de snelweg blokkeerden uit protest tegen fossiele subsidies. Deze groep laat zich op sociale media verontwaardigd uit over het feit dat de Ring nu wel wordt afgesloten voor een festival, terwijl zij eerder hardhandig werden verwijderd door de politie.
Team A10, de commissie achter het festival, benadrukt daarom het verbindende aspect van deze locatie: voor één dag is het niet ‘Binnen de ring’ of ‘Buiten de ring’, maar ‘Op de Ring’.
Een commissie van betrokken Amsterdammers zijn samen grotendeels verantwoordelijk voor de creatieve invulling van het programma. Dit vijfkoppige TeamA10 bestaat uit Marian Duff, oprichter en directeur van het moderne kunstmuseum OSCAM, volkszanger Dries Roelvink, jongerenwerker en oprichter van Young Amsterdam Mourad El Otmani, hockey-international Felice Albers en artiest Yuki Kempees van Kriss Kross Amsterdam.
Uit onderzoek van de gemeente en een inspraak-ronde van 75 ‘gewone’ Amsterdammers zijn ideeën en wensen van inwoners over het programma meegenomen. Wat dat programma precies gaat zijn? Dat wordt nog even afwachten. De organisatie wil op dit moment nog niet veel loslaten over hun plannen. Die worden over verschillende fases bekendgemaakt in aanloop naar 21 juni.
Wat wel zeker is, is dat het realiseren van het Festival Op de Ring een gigantisch project is. Dat vraagt om nauwe samenwerking tussen diverse partijen. Bedenk daarbij dat alleen al op de A10 Zuid dagelijks ruim honderdduizend auto’s passeren. Na de avondspits op de 20e wordt het zuidelijke deel van de Ring afgezet. Vanaf dat moment heeft de organisatie één nacht om alles klaar te maken voor de bezoekers komen feestvieren.
We hebben maar
negen uur de tijd
om alles klaar te makenTeam A10
Om deze enorme productie te realiseren, gebruikt de gemeente de expertise van vijf Amsterdamse eventproducenten: Kingcanary, BEE-Agency, Backbone Inter-national, Skills Crowd Management en Tribe Company. Tribe Company is als hoofdprodu-cent verantwoordelijk voor de backoffice, financiën, planning en een groot deel van de programmering.
Marc Nipius, directeur van Tribe Sports, noemt het festival met recht ‘een megaproject’. “Omdat het zo groot is moeten we elkaar continu informeren. Dat betekent dat we alles met heel veel partijen moeten afstemmen, van Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tot veiligheids- en vervoerspartners en andere instellingen uit de stad. Dat maakt het een stuk gecompliceerder dan een normaal festival.”
“Kijk, wij zijn gewend om alles tot in de puntjes geregeld te hebben, zoals bijvoorbeeld bij de Vrienden van Amstel Live. Maar hier is het primaire doel dat alles veilig verloopt.
De hoeveelheid aan facetten maakt het een complex geheel, maar gelukkig hebben we mooie partijen gevonden om mee te werken en pakt iedereen verschillende onderdelen op.”
“Het is enorm uitdagend om op deze plek, wat natuurlijk geen evenementenlocatie is, een festival te realiseren. Het belangrijkste is: hoe gaan we ervoor zorgen dat iedereen veilig kan genieten? Maar ook: hoe gaan we dit produceren op een ondergrond waar heel veel niet kan?”
Op de A10 ligt namelijk zeer open asfalt (ZOAB). De naam zegt het al: het bevat een hoog percentage holle ruimtes. Deze poreuze wegverharding zorgt ervoor dat het geluid van de auto’s die eroverheen razen gedempt wordt, maar voor een evenement als dit brengt dat extra uitdagingen mee.
“Om even een praktisch voorbeeld te noemen: je kan er moeilijk met naaldhakken op lopen; dan is de kans groot dat je valt”, zegt Nipius. “Skeeleren en skateboarden is lastig, en op de fiets moet je ook een stuk harder doortrappen. Het asfalt heeft namelijk een remmend effect op kleine bandjes.”
“Maar we kunnen er ook niks overheen leggen. Dat is veel te duur en in die korte op- en afbouwtijd onhaalbaar. We hebben maar negen uur de tijd om alles klaar te maken, dus de aankleding moet er heel snel op en af gereden worden.”
Buiten alle andere festiviteiten wordt er plaatsgemaakt voor een heuse trouwerij. Twintig koppels mogen die dag ringen uitwisselen op de Ring. Deze ultieme verbintenis is een van de hoogtepunten van het festival, dat in het teken staat van verbinding.
De oproep die de organisatie eind vorig jaar deed, heeft geleid tot een stormvloed aan belangstelling. Maar liefst 399 toekomstige bruidsparen meldden zich aan om een plekje voor het altaar op het asfalt te bemachtigen. Uit al die aanmeldingen zijn begin dit jaar de gelukkige koppels geloot.
De huwelijksceremonies gaan plaatsvinden op een speciaal ingerichte plek op de A10, met genoeg plek voor hun eigen gasten. De gemeente Amsterdam heeft de stellen inmiddels in contact gebracht met de trouwambtenaren die hun huwelijk zal voltrekken. Zo kan elke ceremonie een zo persoonlijk mogelijke invulling krijgen. Een van deze trouwambtenaren is Satcha Bourne.
Maar de organisatie maakt nóg meer plek voor liefde. Er wordt namelijk een speciale verlovingsplek ingericht op de A10 waar huwelijksaanzoeken gedaan kunnen worden.
Hoewel de organisatie voorlopig geheimzinnig blijft over de programmering, is één onderdeel vorige week alvast bekend gemaakt. Er wordt een compleet bos naar de snelweg gehaald. Duurzaamheidsorganisatie De Groene Stad rolt in samenwerking met landschapskunstenaar Bruno Doedens maar liefst 750 volwassen bomen in plantenbakken over het afvalt.
“Dat wordt echt heel vet, bijna surrealistisch”, zegt Nipius. Het bos moet mensen laten verwonderen over de natuur en laten nadenken over het belang van groen in de stad, juist omdat het zo vervreemdend is om bomen op een snelweg te zien. Nadat de geschonken bomen hun dienst hebben bewezen op de A10, krijgen ze een permanente plek op verschillende locaties in de jarige stad.
Een andere manier om gezondheid te promoten, doet het festival met de openingsactiviteit: de Run op de Ring. Enthousiaste hardlopers kunnen zich nu al pre-registeren om 7,5 kilometer over het snelweg-parcours te rennen. “We merken aan de pre-registraties dat het heel goed loopt”, zegt Nipius.
Enkele duizenden lopers worden binnenkort uit de binnenstromende aanmeldingen geloot. Zij mogen die zaterdagochtend starten op knooppunt Middenmeer, om via een korte lus over de A2 te eindigen op de feestelijke finish ter hoogte van de RAI.
Naast het sport- en spelonderdeel komt er ruimte voor kunst en cultuurpodia, muzikale optredens, parades en een kennis- en wetenschapszone. “Het wordt een heel divers programma”, benadrukt Nipius. “Er gaan gewoon hele toffe dingen gebeuren, en allemaal met een Amsterdams tintje. Waar ik zelf het meest naar uitkijkt? Dat we gewoon gaan beginnen! Ik weet zeker dat dit een onvergetelijke dag gaat worden.”
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.