Beurzen

Hoe kan AI de bezoekerservaring op een beurs verbeteren?

Beursvloer Cybersec Europe 2024 in Brussel

Tijdens de vakbeurs Cybersec Europe op 30 mei in Brussel hebben 25 studenten van de Zuyd Hogeschool, op verzoek van ExpoTalent, bezoekers geïnterviewd over de rol van AI in het verbeteren van de bezoekerservaring. Deze interviews leiden tot diverse inzichten en ideeën over hoe AI effectief ingezet kan worden om de reis van een bezoeker te optimaliseren.

Een veelgehoorde suggestie was het gebruik van AI om een uitgebreide en interactieve plattegrond van de beurs te maken. Dit zou bezoekers helpen snel en efficiënt hun weg te vinden.

Zo stelde een van de geïnterviewden voor om bij aankomst een vragenlijst in te vullen. Op basis van de antwoorden kan AI een persoonlijke route uitstippelen die aansluit bij de interesses van de bezoeker, waardoor tijdverlies wordt geminimaliseerd en de ervaring wordt geoptimaliseerd.

Klantenservice chatbots

Een andere toepassing van AI werd gevonden in klantenservice chatbots. AI-gestuurde chatbots kunnen vragen van bezoekers beantwoorden en hen doorverwijzen naar de juiste exposanten, wat tijd bespaart en de efficiëntie verhoogt. Deze chatbots kunnen ook persoonlijke aanbevelingen doen, gebaseerd op de voorkeuren van de bezoeker, wat bijdraagt aan een meer gepersonaliseerde en bevredigende ervaring.

AI-toepassingen voor exposanten

Exposanten zien daarnaast potentieel in het gebruik van AI voor inhoudscreatie en het voorbereiden van gesprekken met klanten op beurzen. AI kan helpen om de juiste connecties te maken op basis van verzamelde data over interesses en voorkeuren van bezoekers, waardoor netwerken efficiënter en effectiever wordt.

AI kan ook bezoekers in real-time volgen en exposanten van tevoren informeren over de aankomende bezoekers, zodat zij zich beter kunnen voorbereiden en inspelen op de specifieke behoeften en interesses van deze bezoekers. Deze vorm van personalisatie wordt gezien als een win-winsituatie voor zowel bezoekers als exposanten.

Verlies van menselijke interactie

Er werden echter ook zorgen geuit over de privacy en het verlies van menselijke interactie. Sommige bezoekers vinden de personalisatie die AI biedt beangstigend en vrezen dat het hun bezoek te persoonlijk maakt. Dit benadrukt de noodzaak voor een gebalanceerde aanpak waarbij AI wordt ingezet om de bezoekerservaring te verbeteren zonder de menselijke maat uit het oog te verliezen.

Conclusie

Een conclusie die uit de interviews naar voren kwam, is dat AI een waardevolle rol kan spelen in het verbeteren van de bezoekerservaring op beurzen door middel van geoptimaliseerde routeplanning, gepersonaliseerde communicatie en efficiënte klantenservice. Het is echter cruciaal om hierbij aandacht te besteden aan ethische overwegingen en de balans tussen technologische innovatie en menselijke interactie te bewaren.


ExpoTalent visual vierkant

Expotalent

Voor het eerst een beurs organiseren is een grote uitdaging. Oudgedienden Ton Otten, Ids Boersma en Gert-Jan van den Nieuwenhoff weten dat als geen ander. Om nieuwkomers en innovators te ondersteunen hebben zij stichting ExpoTalent opgericht die met gratis advies en ondersteuning helpt om ideeën, concepten en initiatieven op het gebied van expo-events van de grond te krijgen. 

Hun voortgang is hier te volgen.



Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief