Congressen

Het Groene Elftal: 11 duurzame maatregelen voor elke meeting

Het Groene Elftal

De Green Meetings Industry Council (GMIC) grijpt het wereldkampioenschap voetbal aan om duurzaamheid terug op de kaart te zetten. Zij lanceert in 2014 het Groene Elftal– elf spelers vertegenwoordigen ieder concrete, praktische tips die samen je duurzaamheidscore behoorlijk zullen verhogen. Ze kosten geen (of maar heel weinig) geld, weinig tijd en zijn zo simpel, dat je jezelf kan afvragen: “Hoe kan ik aan mezelf verantwoorden dat ik dit nog niet standard doe?”.

Sinds een aantal jaar staat duurzaamheid op de trendlijstjes binnen de evenementen industrie. Veel mensen praten over duurzame meetings en evenementen en hoe we een bijdrage kunnen leveren aan verbetering van milieu, maatschappij en winstgevendheid. Toch is er in al die tijd relatief weinig gebeurd op het gebied van duurzame maatregelen. Ondanks een berg aan digitale inspiratie, tips en workshops zijn er nog steeds een aantal factoren die onze groene ambities tegen houden.

In de aankomende weken zullen we je de kans geven de spelers van het groene elftal beter te leren kennen. We beginnen helemaal achteraan met de krachtige verdediging en werken ons stap voor stap door naar de sterke aanvallers. Voor een voorproefje volgt hier een overzicht van het elftal.

De verdediging

De verdediging is simpel maar staat als een huis. Je gaat het thema duurzaamheid namelijk gewoon neerleggen bij de locatie en de leveranciers. Vragen kost niks en geeft de leveranciers een extra kans om service aan te bieden.

1)   Just Ask: Veel locaties voor congressen en evenementen hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd op dit gebied. Vraag de locatie wat ze aan duurzaamheid kunnen bieden.

2)   Eko Food: Vraag standaard in je offerte-aanvraag aan een cateraar wat ze binnen jouw budget aan lokale en biologische catering kunnen doen. Da’s bio-logisch!

3)   Lamp van Led: Bestel zuinige LED verlichting. Dit is niet alleen zuiniger maar geeft ook beter licht.

 

Het middenveld

Met de eerste drie spelers van het groene elftal heb je een sterke basis. Als je wat meer interactie in het spel wil, heb je ook meer offensieve spelers nodig. Tijd om initiatief te nemen. Maar geen paniek, de tips blijven simpel en zullen je budget niet aantasten. Maak kennis met het middenveld.

4)   Krane Water: Bronwater in plastic flessen? Vervang de vuile flessen door heerlijk fris kraanwater.

5)   Re Use: Ga op zoek na mogelijkheden om badges, spandoeken en decoratie her te gebruiken of doneer het aan een lokale school of ziekenhuis.

6)   Car Pool: Stimuleer carpooling als reisoptie bij je deelnemers. Samen rijden bespaart het klimaat en is gezelliger dan alleen in de file staan.

7)   Afta Noon: Denk goed na over de indeling van je dag. Starten met een lunch is heel gastvrij maar vaak ‘rennen’ deelnemers op het laatst moment binnen.

8)   Komniet Komwel: Verminder je ‘no show’ door mensen snel en simpel ‘Nee’ te laten RSVP-en (ook nog nadat ze al geregistreerd hebben).

9)   Met de Trein: Stimuleer OV als reisoptie bij je deelnemers en maak het zo aantrekkelijk mogelijk door slimme locatie keuze of pendels.

 

De aanval

Het spel om het duurzame kampioenschap is nu al een beetje op gang gekomen. Om echter te kunnen scoren, heb je ook snelle en slimme aanvallers nodig.  Ze eisen wel een beetje initiatief van jou, maar je zult er voor beloond worden.

10)  Zonder Papier: Probeer het gebruik van papier zo veel mogelijk door digitale documenten te vervangen.

11)   Doehet Goed: Verzin een leuke groepsactiviteit als onderdeel van het programma om een goed doel te steunen. Kies bij voorkeur een goed doel in je directe omgeving.

 

Jouw eigen opstelling?

Hou de komende weken deze website in de gaten voor een uitgebreidere introductie van iedere speler. GMIC is op zoek naar eventplanners of bureaus die aan de slag willen gaan met deze spelers. Alleen door ze speeltijd te geven kunnen we aanscherpen of eventueel wisselen. Op dit moment willen de evenementenbureaus EMBoost, Event Department, Dechesne & Boertje en MCI Amsterdam hier al aan meewerken. Jij toch ook?

 

Om je aan te melden, voor alle vragen, kritiekpunten en zelf duurzame maatregelen aan te dragen kun je contact opnemen met GMIC via www.GMICNL.org of @GMIC_NL.

 

Deze serie wordt op de diverse platforms voor de congres- en evenementenbranche gepubliceerd. QM werkt als vakblad voor de meeting planner van harte mee aan dit initiatief van GMIC_NL.

 

Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief