Congressen
Groningen is in 2015 gaststad van een groot internationaal medisch congres over de ziekte van Dupuytren. Tijdens dit congres worden tweehonderd specialisten uit de gehele wereld verwacht. De laatste keer dat het congres werd gehouden was in 2010 in Miami, Florida.
De ziekte van Dupuytren of contractuur van Dupuytren (ook wel bekend als koetsiershand) is een aandoening waarbij zich een harde streng bindweefsel in de handpalm (aponeurosis palmaris) van de ringvinger, middelvinger of pink vormt. Als de streng samentrekt ontstaat een kromstand van de vinger, die de inzet van de hand kan verstoren. De aandoening werd in 1831 door baron Guillaume Dupuytren beschreven. Tot op heden is de oorzaak van de aandoening niet geheel opgehelderd. De groep uit het UMCG heeft in 2011 voor het eerst een aantal gebieden in het DNA gevonden die met de ziekte lijken samen te hangen.
Tijdens het symposium zullen alle facetten van de ziekte besproken worden door wetenschappers en clinici. De komst van het symposium is volgens de Groningse hoogleraar Paul Werker een erkenning van de positie van Groningen als hét centrum van onderzoek naar deze ziekte. "Groningen is het epicentrum van onderzoek naar allerlei facetten van de ziekte. We doen onderzoek naar de onderliggende anatomie, naar verschillende behandelingsmethoden, naar niet-chirurgische aspecten zoals het natuurlijk beloop en naar de oorzaak van de ziekte, zowel genetisch- als omgevingsfactor gestuurd."
Werker heeft bij het aanbod aan de internationale organisatie om Groningen gaststad te laten zijn in 2015, hulp gehad van het Groningen Congres Bureau. Het congresbureau heeft geholpen bij het samenstellen van het bidbook, dat uiteindelijk zorgde voor de selectie van Groningen.
"Ik ben er zeer trots op dat men niet voor een wereldstad als Boedapest of educatiecentra als Oxford gekozen heeft, maar voor een stad waar veel onderzoek op het gebied van de ziekte plaats vindt", stelt Paul Werker.
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.