Congressen

Green Meetings serie: 5. Afval voorkomen bij je meeting

Naast reizen en catering is er nog het derde grote milieuprobleem van meetings: afval. Evenementen produceren grote hoeveelheden afval. Het opruimen en afvoeren ervan kost veel tijd, geld en grondstoffen.

Veel afval kan voorkomen worden of gerecycled. Ook dit aspect van duurzaam is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Afvalverwerking is een dure grap en wordt nog steeds duurder. Goede planning is het sleutelwoord. Je kunt er al mee beginnen als je meeting nog in de kinderschoenen staat. Kies voor een locatie en aanbieders die je duurzame ambities delen. Voorkomen, hergebruiken en recyclen zijn drie kernbegrippen.

Voorkomen

De makkelijkste manier om van afval af te komen, is afval voorkomen. Daar zijn tal van mogelijkheden voor. Papier bespaar je door correspondentie, nieuwsberichten en programma’s digitaal te versturen. Vraag je cateraar om niet met disposables maar met herbruikbare borden, bestek en glazen te werken. Op de toiletten kun je beter gewone stoffen dan papieren handdoeken aanbieden. Ga op zoek naar activiteiten die afval veroorzaken en probeer een afvalvrij alternatief te vinden.

Hergebruiken

Dingen die voor een bepaald evenement zijn aangeschaft kun je prima bewaren voor toekomstige evenementen. Als je echt kladpapier nodig hebt, gebruik dan de achterkant van uitgeprinte documenten. Zorg voor herbruikbare badges, die na afloop van de bijeenkomst weer ingeleverd worden. Gebruikte enveloppen en kartonnen dozen en kan je voor je interne post hergebruiken. Overgebleven pennen, decoratie of boeketten etc., kun je doneren aan scholen, ziekenhuizen of een ander goed doel.

Recyclen

Natuurlijk is het bijna onmogelijk om alle afval te voorkomen. Recycling bespaart niet alleen ruimte op de vuilstort maar voorkomt ook energie-intensieve vervaardiging van nieuwe materialen uit nieuwe grondstoffen. Vraag bij je locatie naar mogelijkheden om biologische afval te composteren. Zorg voor voldoende afvalbakken voor recyclebaar glas, papier en blik met duidelijke opschriften.

Verspreid de boodschap

Laat iedereen weten dat je een duurzaam en afvalvrij event gaat organiseren. Gasten die op de hoogte zijn van je ambities zullen daarin steunen. Misschien hebben ze zelfs nog suggesties hoe je het nog beter kunt doen. Laat je inspireren!

 

Heb je nog extra tips? Deel het met ons!

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

 

De Nederlandse afdeling van de Green Meetings Industry Council (GMIC_NL) heeft een negendelige artikelenserie samengesteld over het duurzaam organiseren van congressen, evenementen en meetings. GMIC is op missie om de Nederlandse vergader-, congres- en evenementenindustrie te verduurzamen. Het motief maakt het collectief van in duurzaamheid geïnteresseerde meeting professionals weinig uit: of het nu is uit ethisch en moreel plichtsbesef of uit louter economisch gewin. Duurzaam organiseren is ook besparen, stellen de leden.

Deze serie wordt op de diverse platforms voor de congres- en evenementenbranche gepubliceerd. QM werkt als vakblad voor de meeting planner van harte mee aan dit initiatief van GMIC_NL.

 

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.