Festivals

Gemeente Utrecht schrapt subsidie Nederlands Film Festival

20230922_NFF_Utrecht_Opening_Inloop_01_©RamonMangold-2

Het Nederlands Film Festival krijgt de komende vier jaar geen meerjarige subsidie van de gemeente Utrecht. Vanaf volgend jaar loopt het festival daarmee de jaarlijkse subsidie van zes ton mis.

'Artistiek-inhoudelijke kwaliteit te laag'

De artistiek-inhoudelijke kwaliteit van de plannen van het Nederlands Film Festival zouden volgens de adviescommissie te laag zijn. Daarnaast twijfelde de commissie over de uitvoerbaarheid. De Utrechtse cultuurwethouder Eva Oosters nam het uitgebrachte advies van de cultuurcommissie integraal over. 

Door het collegebesluit wordt in de kunstenplanperiode 2025-2028 ook de subsidie voor onder meer BAK, Impakt, Tweetakt en Het Huis Utrecht stopgezet. Er was voor bijna 24 miljoen euro aangevraagd, terwijl er zo’n 18,5 miljoen euro beschikbaar was. De gemeente Utrecht spreekt van een ‘pijnlijke keuze’, zo meldt Het Parool. 

Vervolgstappen

Marjolijn Bronkhuyzen, zakelijk directeur van het NFF, noemt de beslissing ‘een zeer teleurstellende uitkomst’. Ze beraadt zich op vervolgstappen. ‘Ons uitgangspunt blijft dat Utrecht en het NFF onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat we naast een festival met landelijke impact ook echt een festival voor Utrechters zijn.' 

Volgens Bronkhuyzen blijkt uit de steunbetuigingen die het NFF de afgelopen weken heeft ontvangen dat mensen en instanties uit allerlei sectoren het ondenkbaar vinden dat Utrecht het NFF niet meer steunt.

Op de komende editie van het NFF die op 20 september begint, heeft de beslissing van de gemeente geen invloed.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief