Congressen

Gemeente investeert 27,2 miljoen in MECC Maastricht

De gemeente Maastricht gaat 27,2 miljoen euro investeren in MECC Maastricht. Het congrescentrum krijgt een nieuwe, eigentijdse uitstraling. Onder meer het auditorium en de foyers zullen worden vernieuwd. Ook komt er aan de Forumzijde een nieuwe entree, worden horeca en commerciële ruimtes toegevoegd en wordt de Expo-foyer uitgebreid.
 De investeringen moeten congrescentrum klaarstomen voor toekomst en maken tot hart van de campusomgeving. De gemeente streeft met de investeringen naar een jaarlijkse omzetgroei van het MECC van ongeveer 1,8 miljoen euro.

Het merendeel van de investering (€ 15 miljoen) komt uit het voordeel dat de gemeente behaalde bij de aankoop van het vastgoed van het MECC in maart dit jaar. Het andere deel verwacht de gemeente te kunnen dekken uit het meerjareninvesteringsplan, een bijdrage van de Provincie en extra huuropbrengsten door MECC Maastricht.

Wethouder John Aarts: “Zonder extra middelen, realiseren we investeringen die zorgen voor een enorme economische impuls voor stad en regio. Alleen al de bouw wordt geschat op 300 mensjaren werk.  Met deze investeringen maken we het MECC toekomstbestendig en leggen we een duurzame verbinding tussen het congrescentrum en de campusomgeving. Dat is belangrijk, want een sterk congrescentrum is niet alleen van grote waarde voor de bedrijvigheid en werkgelegenheid, maar is ook nodig in de verdere ontwikkeling en positionering van Zuid-Limburg als internationale kennisregio.”        
 

Investeringsplan MECC 2015 – 2020

Om het MECC ook in toekomst van grote waarde te laten zijn voor stad en regio, zijn de komende jaren investeringen in de accommodatie nodig. Congresorganisatoren stellen steeds hogere en uiteenlopende eisen aan congresaccommodaties. De accommodatie moet daarom worden geupdate en aangepast aan de wensen van de huidige en toekomstige tijd. Hiermee kunnen Maastricht en de regio hun concurrentiepositie ten overstaande van andere congressteden behouden en versterken.  Daarnaast moet de verbinding tussen het congrescentrum en de Brightlands campus (Maastricht Health Campus en Chemelotcampus) verder worden verstevigd. Ook daarvoor zijn fysieke aanpassingen nodig. Met de aankoop van het vastgoed door de gemeente is financiële ruimte ontstaan om deze investeringen in de periode 2015 – 2020 te doen. De gemeente heeft samen met MECC Maastricht BV en de RO-Group een richting vastgesteld voor dit investeringsplan.
 

De belangrijkste maatregelen zijn:

  • opwaarderen entree bij parkeerplaatsen 3 en 4 en verbinden van de Expo-foyer met de Zuidhal;
  • uitbreiden en vernieuwen van het auditorium, foyer en Expo-foyer;
  • nieuwbouw aan het Forumplein: nieuwe entree, vergaderfaciliteiten, horeca, commerciële ruimtes en breakout rooms (kleinere ruimtes waar tijdens congressen parallelsessies kunnen worden georganiseerd), waardoor een ontmoetingsplek (Brightlands Meeting Point) ontstaat binnen de campusomgeving voor internationals, studenten, congresgangers en kenniswerkers;     
  • revitaliseren van de Forumpassage: commerciële ruimtes vervangen en flexibel maken in gebruik en afmeting, verplaatsen van de trap naar Parkeerplaats 3;
  • verbeteren van de uitstraling en eigentijds maken van de hallen;
  • MECC meer cachet geven aan de buitenkant (door middel van Led-walls aan de zijdes van Forumplein en Kennedysingel). 

 

Economische impuls

Met deze investering is er een verwachte extra groei in de congresmarkt te realiseren van 5.500 bezoekers per jaar (één groot congres van 3.000 bezoekers en 3 tot 5 congressen van ongeveer 800 deelnemers.) De investeringsplannen moeten leiden tot een totale omzetgroei van het MECC van 1,8 miljoen euro per jaar. Voor de regio leidt dat tot een jaarlijkse impuls van 7 tot 10 miljoen euro en (naar schatting) 100 tot 120 extra arbeidsplaatsen.

MECC Maastricht is nu met een omzet van 12 miljoen euro goed voor 60 directe en 600 indirecte arbeidsplaatsen op. De toegevoegde waarde voor de stad en regio wordt geschat op 60 tot 70 miljoen euro. 
 

Uitvoeringsplan

De plannen worden de komende tijd verder uitgewerkt. Eind 2016 legt het college een definitief uitvoeringsplan voor aan de gemeenteraad.
 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief