Congressen

Fokker Terminal spiegelt watervoetafdruk met Made Blue

De Haagse Fokker Terminal gaat als eerste Nederlandse evenementenlocatie samenwerken met Made Blue. Volgens het principe ”een liter voor een liter” wordt voor elke verbruikte liter drinkwater eenzelfde hoeveelheid schoon water beschikbaar gemaakt in ontwikkelingslanden.
Tom Verhaar en Tim Rosman van de Fokker Terminal zijn enthousiast over de samenwerking: “Maatschappelijke verantwoordelijkheid betekent dat je samen de wereld een stukje beter maakt. Tijdens de congressen en evenementen die bij ons plaatsvinden komt er niemand iets te kort, maar tegelijkertijd zijn er wereldwijd een onthutsende 780 miljoen mensen zonder toegang tot veilig drinkwater. Drinkwaterprojecten zijn de meest effectieve manier om kindersterfte en armoede te bestrijden. Met het programma van Made Blue helpen we samen met onze opdrachtgevers mee aan de oplossing, voor een klein bedrag per bezoeker. Tegelijkertijd maken we bezoekers meer bewust van de noodzaak van schoon water voor iedereen. Ook voor opdrachtgevers vormt dit project zo een bijdrage aan de eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Made Blue oprichter Machiel van Dooren: “Het is voor ons niet voor te stellen dat één van je kinderen niet naar school kan, omdat hij of zij vier uur heen en weer moet lopen om een jerrycan met – waarschijnlijk zelfs vervuild – water te halen. Het is fantastisch dat de Fokker Terminal en zijn bezoekers hierin samen met ons optrekken door mee te investeren in drinkwaterprojecten.”
 

Zo werkt het

Op basis van onderzoek door het Water Footprint Network en de TU Twente is het gemiddelde waterverbruik per bezoeker vastgesteld. Deze ”watervoetafdruk” omvat al het schone drinkwater dat nodig is in de productieketen van eet- en drinkwaren die in de Fokker Terminal genuttigd worden. Zo is bijvoorbeeld voor één kop koffie het tienvoudige nodig aan schoon water in de gehele keten van oogsten, spoelen, transport, enzovoort. Ook het waterverbruik voor schoonmaken, toiletbezoek en dergelijke is meegenomen in de berekening. Elke liter zal worden gespiegeld met dezelfde hoeveelheid schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. Dit gebeurt in de vorm van donaties aan schoon-drinkwaterprojecten zoals ontziltingsmachines en waterpompen, maar ook bijvoorbeeld voorlichting.
 

Resultaat en borging

Naar schatting zal de Fokker Terminal in 2015 circa 9,6 miljoen liter water beschikbaar maken. Daarmee kunnen bijna 1.300 mensen een jaar lang worden voorzien van schoon drinkwater, of kunnen ruim 9.700 kinderen een jaar lang op school genieten van schoon drinkwater. De uitvoering is in handen van erkende ontwikkelingsorganisaties; de projectselectie en controle vinden plaats door Aqua for All en PwC.

Foto: Tom Verhaar (Fokker Terminal), Machiel van Dooren (Made Blue) en Tim Rosman (Fokker Terminal)

‘, ‘


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief