Met een strategische ligging in het groen, midden in de Randstad is EXPO Greater Amsterdam een venue om rekening mee te houden. Locatiemanager Thomas Risseeuw vertelt over de kracht van de locatie, internationale ambities en een steeds voller wordende agenda.
Eerst wat geschiedenis. Die begint voor EXPO Greater Amsterdam ruim 20 jaar geleden toen de Floriade in Haarlemmermeer plaatsvond. Ter gelegenheid van deze internationale planten- en tuinbouwtentoonstelling werd een prachtig park en natuurgebied aangelegd, samen met een presentatieruimte. Het leisure concern Libéma nam in 2002 die ruimte – een omgebouwde kas – over om beurzen en congressen te organiseren.
“Dat was de basis voor EXPO Greater Amsterdam zoals we het nu kennen”, vertelt locatiemanager Thomas Risseeuw. “De afgelopen jaren hebben we de locatie uitgebreid en verdubbeld in oppervlakte. We zijn gegroeid naar 24.000 vierkante meter, verspreid over vier hallen en een congrescentrum. Daarmee kunnen we events voor 10 tot 15.000 personen verzorgen.”
Het buitenterrein van de locatie is met een oppervlakte van 21.000 vierkante meter bijna net zo groot als de ruimte binnen. Dat biedt volop mogelijkheden om binnen-buitencombinaties te maken.
Thomas Risseeuw, locatiemanager EXPO Greater Amsterdam
De combinatie van binnen- en buitenruimte midden in de Randstad is wat EXPO Greater Amsterdam onderscheidt van andere venues. “Het buitenterrein van de locatie is met een oppervlakte van 21.000 vierkante meter bijna net zo groot als de ruimte binnen. Dat biedt volop mogelijkheden om binnen-buitencombinaties te maken”, vertelt Risseeuw.
Hij somt op: “Het jaarlijkse Horse Event plaatst buiten tribunes en paardenbakken voor wedstrijden en demonstraties, Zomerweek combineert ons buiten- en binnenterrein voor een echte festivalbeleving en een corporate multinational organiseerde hier recent een grootschalig bedrijfsevenement met meerdere podia, kermisattracties en foodtrucks.”
Risseeuw is ervan overtuigd dat een groot deel van de bedrijven en organisatoren EXPO Greater Amsterdam vanwege de prachtige omgeving heeft gevonden. “Eigenlijk hebben we het groene karakter van de Floriade nooit verlaten. Ook al sta je in de kas, omringd door glazen wanden is het groen áltijd dichtbij. We leven hier ook echt met de seizoenen. Daar valt de bezoeker voor.”
Na de overname door Libéma trok EXPO Greater Amsterdam – tot juni 2022 Expo Haarlemmermeer – steeds meer evenementen aan.
Risseeuw: “In het begin waren de events voornamelijk gelinkt aan de vroegere Floriade. Denk bijvoorbeeld aan internationale bloemenbeurs IFTF of aan vakbeurs SMTB die zich richt op de bollenteelt-sector.”
IFTF en SMTB komen nog steeds jaarlijks terug, al is de agenda in de loop der jaren steeds gevarieerder geworden. “Nu vult de kalender zich jaarlijks met meer dan 50 evenementen in alle soorten en maten”, aldus Risseeuw.
Bekende events als Zomerweek, Comic Con Holland en Solar Solutions keerden meermaals terug. Er komen nieuwe, internationale titels bij en steeds vaker is EXPO Greater Amsterdam eerste keuze bij grote bedrijfsevenementen. “Maar dat gebeurt allemaal niet vanzelf”, benadrukt de locatiemanager.
In juni 2022 zette de venue een belangrijke stap in het waarmaken van zijn internationale ambities. Het liet de naam Expo Haarlemmermeer definitief achter en ging verder als EXPO Greater Amsterdam. “Met Schiphol Airport op nog geen 20 minuten rijden en meer dan 4.400 hotelkamers in de buurt heeft de locatie enorme potentie als het gaat om internationale beurzen en congressen”, legt Risseeuw uit. “De naam Haarlemmermeer zegt internationaal weinig, maar Amsterdam doet dat wél. De naamswijziging was een logische keuze om beter aan te sluiten op de internationale markt.”
Nog voor de naamswijziging investeerde EXPO Greater Amsterdam in een complete restyling van het congresgedeelte. “Die stap zette onze internationale positie ook kracht bij”, stelt Risseeuw. “Met een plug-and-play auditorium, een vernieuwde foyer en vijf subruimtes zijn we nu optimaal ingericht voor zakelijke events.”
Stilstand is achteruitgang, vindt Risseeuw. Daarom blijft EXPO Greater Amsterdam jaarlijks investeren in verbeteringen. Hiermee speelt het optimaal in op wensen van organisatoren en bezoekers. Recent werden er extra sanitaire voorzieningen toegevoegd en zijn de parkeerfaciliteiten verbeterd. “Nu maken we plannen voor een extra entreegebied”, zegt hij.
Ook voor het buitenterrein staan veranderingen op stapel. “Samen met gemeente Haarlemmermeer en het recreatieschap onderzoeken we hoe we ons voorterrein voor iedereen toegankelijk kunnen maken. We overwegen daarbij om alle hekken rondom te verwijderen, zodat het terrein écht een heel open uitstraling krijgt. Daarmee versterken we ons groene karakter en het gevoel van ruimte.”
Wat het groene karakter van EXPO Greater Amsterdam extra onderstreept, is de Gouden Green Key die de locatie vorig jaar behaalde. “Met 26.000 vierkante meter zonnepanelen op ons dak is zonne-energie vaak onderwerp van gesprek, maar we doen veel meer dan dat. Samen met een lokale stichting hebben we bijvoorbeeld 1.000 weesboompjes op ons terrein geplant. Ook werken we samen met een sociale werkplaats die vogelhuisjes bouwt met resthout van beurzen. Deze huisjes vind je overal rondom de locatie terug.”
De restyling van het congrescentrum, de strategische naamswijziging, het continu blijven innoveren; alles bij elkaar maakt dat EXPO Greater Amsterdam blijft groeien in titels. “Neem de Country & Christmas Fair die in december voor het eerst bij ons kwam. Binnen waren er kraampjes en buiten was een versierd winterterras. De samenwerking was zo’n succes dat het event dit jaar weer terugkomt”, vertelt Risseeuw.
Daarnaast vinden steeds meer internationale evenementen hun weg, stelt Risseeuw. “Modefabriek koos dit jaar voor een complete reset met EXPO Greater Amsterdam als nieuwe locatie en de International Charter Expo (ICE) die in november plaatsvond, is ook een mooi voorbeeld. Tijdens zo’n evenement komen er de hele dag door bezoekers via Schiphol naar onze locatie. Ze bezoeken de beurs en gaan aan het einde van de dag weer naar hun hotel of reizen naar de volgende bestemming.”
Hoe blijft de venue ondanks alle groei en internationale ambities toch dicht bij zichzelf? Volgens Risseeuw is dat juist de kracht van Libéma. Het familiebedrijf is misschien wel een enorme organisatie, maar iedere locatie zet service en Brabantse gastvrijheid op één. “Je krijgt nooit een keiharde ‘nee’ en we denken altijd in mogelijkheden.”
Hij lacht: “Gekscherend zeg ik ook wel eens dat we in Noord-Holland opereren met de Brabantse slag. En dat weten opdrachtgevers te waarderen.”
Een beursorganisator die de waarde van EXPO Greater Amsterdam kent, is Daan van Trigt. Hij heeft net zijn 24e showUP achter de rug. De inkoopbeurs bestaat sinds 2013 en richt zich op inkopers van woon- en gift stores, concept stores, webshops, warenhuizen en museumwinkels.
“Op showUP zijn de nieuwste collecties van aanbieders van woonaccessoires, stationery en gift te zien”, vertelt Van Trigt. “De opzet van showUP is open en uitnodigend. De sfeer en styling is aangenaam en ademt creativiteit.”
“Het is een inspirerende beurs die best wat overeen-komsten heeft met een consumentenbeurs. Er is bijvoorbeeld aandacht voor goede catering, smaakvolle aankleding en inspiratie. Het gaat om de business, maar ook professionals vinden het leuk om geprikkeld te worden en er een mooie dag van te maken.”
Wow-effect
Aanvankelijk vond showUP plaats in de Kromhouthal in Amsterdam Noord. In 2015 verhuisde de beurs naar de huidige locatie, toen nog Expo Haarlemmermeer genaamd. “De nieuwe locatie bood ons ruimte om te groeien, beschikt over prima parkeerfaciliteiten en heeft een geweldige uitstraling. Het zijn hele open, lichte en fraaie hallen waar je jezelf als beurs
echt mee kunt onderscheiden.”
“Nog steeds ervaren deelnemers en bezoekers die voor het eerst op showUP komen een wow-effect. Het daglicht laat de producten van deelnemers heel mooi uitkomen. Juist omdat kleur- en materiaal-gebruik belangrijk zijn, is een locatie met daglicht veel fijner dan een black box. Voor ons heeft deze locatie echt toegevoegde waarde.”
Nog steeds is er voor deelnemers en bezoekers die voor het eerst op showUP komen een wow-effect, stelt organisator Daan van Trigt.
Ideale ligging
showUP trekt ook bezoekers en deelnemers uit het -buitenland en dan is de bereikbaarheid vanaf Schiphol belangrijk. De bushalte voor de deur is dan ideaal. “Sommige deelnemers komen met een koffer vol samples aan op Schiphol en kunnen een uur later al beginnen met het inrichten van de stand. ’s Avonds pakken ze de bus weer naar Haarlem voor een etentje en het hotel, of naar Amsterdam Centrum; daar ben je binnen 20 minuten.”
“De volgende dag reizen ze na afloop van de beurs weer terug naar Schiphol om ‘s avonds alweer thuis te zijn. Zo is een beursdeelname kort en krachtig en daardoor is het ook makkelijk om op showUP te staan.”
Can-do mentaliteit
Van Trigt prijst verder het team van EXPO Greater Amsterdam. “Het team stelt zich altijd heel meedenkend op: hoe zou je het willen en hoe kunnen we helpen om dat voor elkaar te krijgen. Er is echt een soort can-do mentaliteit, dat is heel erg fijn om mee te werken.”
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.