Beurzen

Elektrotechniek 2005

Acht van de tien bezoekers beoordelen het expositieprogramma van de vakbeurs Elektrotechniek met de woorden ‘Goed en uitstekend’. De overgrote meerderheid (91%) van de bezoekers zegt dat de beurs ruimschoots aan de verwachtingen heeft voldaan. Opvallend is de warme belangstelling voor de lichtsector. Elektrotechniek trok 33.037 bezoekers, die gezamenlijk ruim 475 duizend standbezoeken hebben afgelegd.Het aantal beslissingsbevoegden over investeringen is deze editie toegenomen. Bezoekers gaven de beurs het rapportcijfer 7.2. (was 6.9 in 2003) De beurs werd van 26 tot en met 30 september jl. gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. rojectmanager Martijn Carlier van VNU Exhibitions constateert dat de vakbeurs Elektrotechniek 2005 zijn positie heeft bevestigd. Mede door de sterke limitering van het aantal studenten, is het aantal bezoekers licht teruggelopen. De waardering van exposanten en bezoekers vertoont in vergelijking met 2003 een stijging. In absolute zin is het aantal leden van directie en management vrijwel verdubbeld, daar staat een daling tegenover van bezoekers met een uitvoerende functie. De conclusie van Martijn Carlier: “Met iets minder bezoekers, hebben we een uitstekende beurs gedraaid.”

Veel aandacht voor Licht

Opvallend is de bijzondere aandacht van bezoekers voor de sector Licht. Dit was één van de speerpunten van het expositieprogramma. Dit werd benadrukt door een eigen campagne, een eigen beursbeeld en eigen relatiekaarten. Carlier: “De aanpak om een sector op zo’n manier herkenbaar te maken, werkt. We gaan onderzoeken of we deze lijn ook op andere beurzen kunnen doorzetten. Ik zou me zo kunnen voorstellen dat de sector met een andere, toegespitste naam aan een andere beurs gekoppeld kan worden. Dit biedt deze categorie exposanten nieuwe marketingmogelijkheden.”

De helft (50%) van de bezoekers geeft aan geïnteresseerd te zijn in ‘Licht’; met 49% op de voet gevolgd door Installatiemateriaal; meet- en regel- en bedieningsapparatuur (35%) en elektrotechnische apparatuur (34%). Bezoekers zijn unaniem in hun oordeel over de representativiteit van het expositieprogramma: ‘Uitstekend en goed’, zeggen acht van de tien bezoekers, die na afloop bij de uitgang hiernaar werd gevraagd.

Bezoekmotief

Bezoekers zijn primair naar Utrecht gekomen om zich te oriënteren op nieuwe technische ontwikkelingen (78%). Daarnaast zien ze elektrotechniek als moment om de contacten met bestaande relaties aan te halen en nieuwe contacten te leggen. Voor de helft (52%) van het bezoek is dit een van de hoofdmotieven. Meer dan een kwart (26%) van het bezoek is vooral naar de beurs gekomen om zich te oriënteren op nieuwe investeringen. Zes van de tien Elektrotechniek-bezoekers (62%) is eind- of medebeslisser als het gaat om investeringen. Daarnaast zegt nog eens een kwart hierin een adviserende stem te hebben. Naar herkomst staan installatiebedrijven met 30% op de eerste plaats.

Carlier: “Uit de cijfers blijkt dat we de kern van de elektrotechnische sector te pakken hebben. We hebben de beslissers. Daarnaast zien bezoekers elektrotechniek beschouwen als het platform om geïnformeerd te worden over het laatste nieuws. Uit dezelfde cijfers blijkt dat bezoekers vinden dat de beurs daarin is geslaagd. Voor de volgende editie zetten we deze lijn voort. We willen dat Elektrotechniek top of mind is als platform voor vernieuwing en investeringsvragen.”

Scholierendag

Zo turbulent de Scholierendag twee jaar geleden verliep, zo gedisciplineerd en rustig was het dit jaar. Organisator VNU Exhibitions in samenwerking met OTIB richtte zich met name op MBO- en HBO-studenten. Daarnaast was er een bovengrens gesteld aan het aantal studenten. Exposanten waarderen de Scholierendag als plezierig. Naar eigen zeggen zijn ze in contact gekomen met positieve, jonge mensen die oprecht geïnteresseerd waren in het productaanbod van de exposanten.

De bezoekcijfers die VNU Exhibitions afgeeft, worden volgens de regels van de Duitse brancheorganisatie voor beurzen en tentoonstellingen AUMA ge-audit. Naar verwachting zal het definitieve bezoekcijfer daardoor licht worden bijgesteld.

9 november is er een algemene ledenvergadering van de Exposantenvereniging Elektrotechniek om de beurs te evalueren.

Bezoekcijfers per dag:

Maandag 3.404Dinsdag 5.658Woensdag 7.899Donderdag 9.889Vrijdag 6.187

Totaal 33.037

Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief