Congressen
Op 26 maart is begonnen met de installatie van de eerste zonnepanelen op het dak van de Amsterdam ArenA. In mei zal het zonnedak opgeleverd worden. Dan moeten er zo’n 4.200 panelen zijn geplaatst.
ArenA-medewerkers verantwoordelijk voor de realisatie van het duurzaamheidsprogramma legde op 26 maart symbolisch de eerste zonnepanelen op het stadiondak. Daarmee gaven zij het startsein voor de realisatie van het grootste zonnedak van de hoofdstad. In totaal installeert de Amsterdam ArenA de komende periode ongeveer 7.000 m2 aan zonnepanelen op de niet-licht doorlatende, niet-bewegende delen van het stadiondak. Deze oppervlakte is vergelijkbaar met een voetbalveld.
Het zonnedak van de ArenA zal ongeveer 930.000 kWh per jaar produceren. Dat is 10% van de elektriciteit die het stadion momenteel jaarlijks verbruikt en vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van circa 270 huishoudens. De plaatsing van de panelen brengt de ArenA in de top van Europese ‘zonnestadions’.
“Ik ben buitengewoon trots op dit bijzondere moment”, zegt Henk van Raan, projectdirecteur van het duurzaamheidsprogramma ‘Amsterdam ArenA. Vanzelfsprekend duurzaam’. “Het was een lange weg om dit voor elkaar te krijgen, maar het is gelukt! Hiermee zijn we weer een stap dichter bij ons einddoel: per saldo klimaatneutraal in 2015.”
De aanleg van het zonnedak kost circa 1,6 miljoen euro en wordt uitgevoerd door enkele Green Deal-partners van de ArenA, namelijk Nuon, BAM en Arcadis. Oskomera verzorgt de levering en montage van de zonnepanelen. De Green Deal-partners helpen de ArenA om in 2015 per saldo klimaatneutraal te zijn.
In oktober 2013 ging het Amsterdams Klimaat en Energiefonds van start, een initiatief van gemeente Amsterdam. In dit fonds heeft de gemeente Amsterdam een deel van de opbrengst van de verkoop van Nuon-aandelen ondergebracht. Het fonds verstrekt (achtergestelde) leningen, garanties en/of aandelenkapitaal. Samen met het al langer bestaande Amsterdams Investeringsfonds zorgt zij er mede voor dat de ArenA het zonnedak financieel rendabel kan installeren en exploiteren.
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.