Duurzaamheid en sociale innovatie op Landgoed Zonheuvel: een broedplaats voor de toekomst

PUB06-017_Hotel_Openluchttheaternu 960x640

In het hart van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ligt Hotel & Conferentiecentrum Landgoed Zonheuvel, een unieke locatie waar naast het ontvangen van zakelijke en recreatieve gasten, duurzaamheid en maatschappelijke impact centraal staan. 

Een unieke samenwerking met SBI

Hotel & Conferentiecentrum Landgoed Zonheuvel maakt, samen met vijf andere werkorganisaties, deel uit van overkoepelend orgaan SBI. Deze samenwerking combineert de missie van SBI – de duurzame ontwikkeling van mensen, organisaties en samenleving – met de gastvrijheid en faciliteiten van het hotel en conferentiecentrum. 

Onze locatie is niet alleen een plek voor vergaderingen, congres­sen en overnachtingen, maar fungeert dankzij SBI ook als een broedplaats voor vooruitstrevende projecten op het gebied van natuurbeheer, inclusief werkgeverschap en een circulaire economie. Deze samenwerking leidt tot een inspirerende omgeving waar onze gasten niet alleen de rust en schoonheid van het hotel en conferentiecentrum ervaren, maar ook worden geïnspireerd door de duurzame initiatieven die op het landgoed worden gerealiseerd.

Jaap Jongejan, directeur van SBI, benadrukt het belang van deze werkwijze: “Duurzaamheid gaat niet alleen over milieu, maar ook over hoe we met elkaar omgaan en samenwerken aan een eerlijke, inclusieve samenleving. Landgoed Zonheuvel biedt de ruimte en faciliteiten om deze ambities te realiseren.”

Het bos dat van zichzelf is

Een vooruitstrevend project op het landgoed is ‘Het bos dat van zichzelf is’. Dit initiatief stelt de traditionele relatie tussen mens en natuur ter discussie door een perceel van vijf hectare volledig aan de natuur over te laten. Dit experiment onderzoekt hoe een bos autonoom kan bestaan zonder menselijk ingrijpen. Hoewel het perceel juridisch eigendom blijft van SBI, wordt er gewerkt aan een constructie die de rechten en autonomie van het bos erkent. Dit project onderstreept de filosofie van SBI: duurzaamheid betekent niet alleen verantwoord handelen, maar ook ruimte geven aan ecosystemen om zichzelf te reguleren en te herstellen.

Het experiment wekt veel belangstelling bij ecologen en natuurbeschermers. De inzichten die worden opgedaan, kunnen bijdragen aan een bredere discussie over natuurbeheer en behoud in Nederland. Het biedt tevens een leerervaring voor bezoekers en bedrijven die op Zonheuvel bijeenkomen. Dit bos geeft namelijk een tastbaar voorbeeld van hoe organisaties hun impact op het milieu kunnen verkleinen door de natuur zelf leidend te laten zijn.

Educatie en bewustwording: het SDG-wandelpad

Duurzaamheid is niet alleen een visie, maar een concrete realiteit op het landgoed. Hotelmanager Kim Groen-Staal licht toe: “Als landgoed zijn wij een SDG House. Dat betekent dat we ons actief inzetten voor het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG’s) die door de Verenigde Naties zijn opgesteld.”

Een tastbaar voorbeeld hiervan is het SDG-­wandelpad: een route van 1,5 kilometer langs 17 borden, elk gewijd aan een van de SDG’s. Dit pad dient als inspiratiebron voor zowel zakelijke als particuliere bezoekers en nodigt hen uit om na te denken over hun eigen bijdrage aan een duurzamere wereld. De route begint met een bord dat de preambule van het Earth Charter toont, wat de verbondenheid van de mensheid met de aarde benadrukt.

Bezoekers van Landgoed Zonheuvel kunnen deze route volgen als onderdeel van een conferentieprogramma, teamuitje of persoonlijke reflectie. Door de combinatie van natuur en educatie biedt het SDG-wandelpad een unieke ervaring die mensen ­aanspoort tot actie en bewustwording.

Herstel van cultureel erfgoed: het Openluchttheater

Naast innovatieve en duurzame initiatieven is er op Landgoed Zonheuvel ook aandacht voor cultureel erfgoed. In 2017 werd het historische Openluchttheater op het landgoed herontdekt en gerestaureerd. Dit theater, oorspronkelijk ontworpen in de jaren ’30, biedt nu weer een podium voor educatieve en culturele ­bijeenkomsten. De restauratie werd uitgevoerd met behulp van mensen met een bijstandsuitkering, die werden opgeleid tot ­veldmedewerker. Zo droeg dit project niet alleen bij aan het behoud van erfgoed, maar ook aan sociale re-integratie.

Vandaag de dag wordt het Openluchttheater gebruikt voor lezingen, workshops en kleinschalige voorstellingen. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om bijeenkomsten op een ­bijzondere locatie te organiseren, omringd door natuur en ­geschiedenis.

Inclusief werkgeverschap

SBI hecht groot belang aan sociale duurzaamheid en inclu­si­viteit. Zo biedt Hotel & Conferentiecentrum Landgoed Zonheuvel werkgelegenheid aan asielzoekers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze medewerkers krijgen de kans om werkervaring op te doen en zich te ­ontwikkelen binnen een ondersteunende omgeving. Dit beleid onderstreept de toewijding van SBI aan een diverse en inclusieve werkplek, waar de nadruk ligt op de talent­ontwikkeling en mogelijkheden van ieder individu.

Een inspirerende toekomst

De samenwerking tussen SBI en Hotel & Conferentie­centrum Landgoed Zonheuvel laat zien hoe gastvrijheid en maatschappe­lijke verantwoordelijkheid hand in hand kunnen gaan. Of het nu gaat om natuurbeheer, circulaire economie, inclusief werkgever­schap of educatie, de initiatieven op het landgoed vormen een voorbeeld van hoe we gezamenlijk kunnen werken aan een toekomstbestendige samenleving.

Met projecten als ‘Het bos dat van zichzelf is’, het SDG-­wandelpad en de restauratie van het openluchttheater laat Landgoed Zonheuvel zien dat een duurzame en inclusieve toekomst niet alleen mogelijk is, maar al werkelijkheid wordt. Het is een plek waar verleden, heden en toekomst samenkomen, en waar innovatie en traditie hand in hand gaan op weg naar een betere wereld. 

Carrousel

 


Hotel & Conferentie centrum Landgoed Zonheuvel beschikt over 30 vergaderzalen verspreid over vier gebouwen: het historische Maarten Maartenshuis, het klassieke Koetshuis, het moderne Paviljoen en twee groene Lodges. U vindt hier de grootste congreszaal van de regio, geschikt voor 500 personen. Verder zijn er 110 hotelkamers en twee restaurants aanwezig.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief