Beurzen
Het Duitse ministerie van Economische Zaken heeft het buitenlandse beursprogramma voor 2025 uitgebreid met 25 deelnames. Dit betekent dat Duitse bedrijven volgend jaar ondersteuning krijgen voor 252 beursdeelnames in meer dan 50 landen. De vereniging van de Duitse vakbeursindustrie AUMA coördineert het jaarlijks terugkerende stimuleringsprogramma.
De belangrijkste doelregio van het programma zal in 2025 – net als voorgaande jaren – de Aziatische markt zijn. Daar zullen ruim 90 gezamenlijke beursdeelnames van Duitse bedrijven worden ondersteund. De andere doelregio van het programma is Noord-Amerika met bijna 40 collectieve deelnames, gevolgd door het Midden-Oosten met 34 en Afrika met 26 deelnamemogelijkheden.
Er zijn 35 Duitse paviljoens gepland op beurzen in Europa, waarvan elf buiten de Europese Unie. Er zijn ruim twintig beursactiviteiten gepland in Latijns-Amerika en zes in Australië/Oceanië.
De drie belangrijkste landen in het buitenlandse beursprogramma zijn de VS met 33 deelnames, China en de Verenigde Arabische Emiraten met elk 26 en India met 18. De vierde plaats met acht deelnames wordt gedeeld door vier landen: Thailand, Brazilië, Zuid-Afrika en Kalkoen.
Saoedi-Arabië wordt steeds belangrijker voor de Duitse economie als doelland. Alleen al in Riyadh zijn zeven deelnames gepland, waarvan vijf beurzen voor het eerst in het programma zijn opgenomen.
De Duitse machinebouw krijgt volgend jaar bijzondere aandacht. Een gastlanddeelname is gepland op de vakbeurs voor landbouw, veeteelt en voedselverpakking Agrofood Nigeria en de parallelle internationale vakbeurs voor de kunststof-, druk- en verpakkingsindustrie Plastprintpack in Lagos van 25 tot en met 27 maart 2025.
Een andere gastlanddeelname op initiatief van de Vereniging van Duitse Werktuigbouwkunde (VDMA) is gepland op de mijnbouwbeurs Extemin in Arequipa/Peru van 22 tot en met 26 september 2025.
Voor beurzen die door het buitenlandse beursprogramma worden ondersteund, dekt de federale overheid ongeveer 50 procent van de directe beurskosten, terwijl het exposerende bedrijf de rest voor zijn rekening neemt. Uit onderzoek blijkt dat deelname aan buitenlandse handelsbeurzen de export in de Duitse economie enorm stimuleert, wat op zijn beurt betekent dat de productie, banen en belastingen in Duitsland veilig worden gesteld. In cijfers: een investering van 1 belastingeuro levert zo'n 216 euro meerwaarde op.
De middelen voor het buitenlandse beursprogramma in de begroting van het Federale Ministerie van Economische Zaken (BMWK) bedragen ongeveer 44 miljoen euro. Dit is het niveau vóór corona, dus het jaar 2019. Met het oog op de mondiale kostenstijgingen pleit AUMA voor een verhoging van het budget met vijf miljoen naar 49 miljoen euro.
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.