Beurzen

Dit was de BouwBeurs 2025: influencers, innovatie, en een flinke vechtpartij

Het Tegelplein op Bouwbeurs 2025

Afgelopen week vond de BouwBeurs 2025 plaats in de Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Het evenement trok 63.600 bezoekers vanuit de hele bouwsector, 12.000 minder dan voor corona. Ook een begrip als de BouwBeurs moet dus vernieuwen om een breder publiek te trekken. Maar wie over de beurs loopt, ziet meteen dat de organisatie niet om innovatieve ideeën verlegen zit. 

Joyce van de Hoef, manager van alle bouw- en installatiebeurzen bij de Utrechtse Jaarbeurs, windt er geen doekjes om: de Bouwbeurs zal waarschijnlijk nooit meer pre-corona-aantal van 75.000 bezoekers bereiken. "We zijn ons steeds meer gaan richten op andere doelgroepen in de bouwkolom, zoals opdrachtgevers. Die aantallen zijn lager dan van de bouwvakkers waar we ons in het verleden volledig op richtten. Uiteindelijk gaat het om de juiste balans vinden, want natuurlijk willen we hen ook nog steeds blijven aantrekken.”

In haar veertien werkzame jaren bij de Jaarbeurs heeft ze ‘haar’ beurs zien veranderen. “De BouwBeurs is nog steeds het grootste evenement van alle Nederlandse bouw- en installatiebeurzen, maar vroeger was het écht een begrip in de bouwsector. Dan sloten mensen hun bedrijf en gingen ze met al het personeel eropuit. Die kwamen hier in busladingen aan. Maar dat is niet meer van deze tijd. Je ziet gewoon dat mensen in de bouw het veel te druk hebben.”

Influencers

“Vergrijzing merken we hier ook. Daarom zoeken we naar ideeën om niet alleen de BouwBeurs aantrekkelijk te maken voor jongeren, maar ook de bouw zelf,” vertelt Van de Hoef. “Dus werken we nu met influencers. Ik wist niet eens dat klus-influencers bestonden, maar naar een idee van mijn collega hebben we er een paar uitgenodigd en dat is een groot succes. Tegelzetter Frank, bijvoorbeeld, maakt filmpjes tijdens zijn werk waarin hij uitlegt wat hij doet. Hij heeft enorm veel jonge volgers en die komen speciaal naar de beurs om met hem op de foto te gaan.”

Een andere groep klus-influencers bouwt de hele week met jonge vaklieden in opleiding aan tiny houses. “Minister Mona Keijzer, die de beurs opende, had het er vervolgens over in een talkshow. Zo zie je maar: het gaat niet alleen om het juiste idee hebben, maar ook de juiste persoon op het juiste moment ermee inspireren.”

Nieuw publiek

De missie van Van de Hoef is om alle professionals uit de hele bouwketen naar de beurs te trekken. “Natuurlijk willen we de uitvoerende bouwers bij ons houden. Maar om de BouwBeurs levensbestendig te maken, moeten we het ook voor opdrachtgevers in vastgoed interessant maken.”

De Bouwvrouwen Borrel, het NieuwsCafé met rondetafelgesprekken en het BouwBeurs Café waar artiesten als The Party Squad op het podium staan: het zijn stuk voor stuk concepten die een breder publiek naar de beurs moeten trekken.

Maar elk jaar moet daar iets nieuws bijkomen. “Vraag je aan een willekeurige bezoeker wat ze willen zien, dan is het eerste wat ze zeggen: innovatie. Als exposant kun je allang niet meer met een platte vierkante meter op een beurs staan.” En dat zie je op de BouwBeurs ook niet. Het houten skelet van een toren dat bijna het plafond van de Jaarbeurs aantikt, “wilde de exposant eigenlijk nog hoger hebben, maar dat konden we niet toestaan,” vertelt Van de Hoef tijdens een wandeling over het terrein.

Steigers, die ook tot het dak reiken en opgelicht worden door blauwe LED-spots, geven een imposant, futuristisch gevoel. Aan de overkant van het gangpad ligt houtschaafsel als confetti op de grond. Enthousiaste exposanten laten tijdens een demonstratie zien hoe de verschillende zaagapparaten werken. Bezoekers mogen alle gereedschappen onder hun toeziend oog oppakken en uitproberen. Geen wonder dat dit de hal is met altijd de meeste reuring.

Artikel gaat door onder de fotoserie.

Carrousel

Verbinding

De verbindingsgang tussen de drukke gereedschaps- en de ‘nettere’ materialenloods is altijd zo kaal, zegt Van de Hoef, terwijl ze verder loopt. “Dus besloten we er een hijs- en hefhal van te maken.” De bezoeker loopt nu dus door een gang vol hijskranen, waarvan sommige ook echt in beweging zijn en volle pallets optillen.

In de naastgelegen materialenloods is dit jaar een andere vorm van verbinding te vinden: een samenwerking tussen concurrenten. “De tegelexposanten hebben samengewerkt om het Tegelplein te realiseren. Dat is nu een centrale plek met een bar en zitplekken, waar mensen kunnen samenkomen. Daaromheen heeft elke exposant z’n eigen ruimte.”

Van uitgestalde tegels met slip- en gripdemonstraties tot een showroom met volledige prefab-badkamers; rond het Tegelplein doet elk bedrijf z’n eigen ding. “Daarom is het zo bijzonder dat ze bereid zijn om samen te werken. Toch is het voor iedereen voordelig: het scheelt ons een stukje organisatie en het levert hun iets unieks op.”

Domper

Eén gebeurtenis was een domper op een anders geslaagd evenement. In het BouwBeurs Café zijn op donderdagavond namelijk meerdere mensen met elkaar op de vuist gegaan. Op de videobeelden die het internet rondgingen is te zien hoe het barmeubilair door de lucht vloog.

De verantwoordelijke groep is door de politie de Jaarbeurs uitgezet. Maar één van hen bleef zich misdragen richting de agenten. Deze 22-jarige inwoner van Lunteren is daarom gearresteerd.

Een woordvoerder van de Koninklijke Jaarbeurs, Esther Driessen, vertelt Hart van Nederland dat de aanleiding van het incident onduidelijk is. “Gelukkig is voor zover wij weten niemand gewond geraakt”, aldus Driessen.

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief