Beurzen

Diefstal: Vergroot/verklein de pakkans!

Voorkom diefstal op beurzen

Iedere exposant wordt er wel eens het slachtoffer van diefstal tijdens de beurs. In het beste geval gaat het om relatief onschuldige kruimeldiefstallen en mist u een handjevol balpennen of peperpunt, in het slechtste geval komt u ’s ochtends op de stand aan en blijkt die helemaal leeggeplunderd. Draconische maatregelen liggen wat moeilijk, omdat een stand nu eenmaal gastvrijheid hoort uit te stralen. Met een paar eenvoudige maatregelen kunt u de drempel voor dieven alvast wat hoger leggen.

Het fenomeen diefstal op beurzen is waarschijnlijk even oud als het medium zelf. Zowel voor, tijdens als onmiddellijk na de beurs verdwijnen spullen. En neen, daar bestaan geen cijfers over. Kleine diefstallen worden immers doorgaans niet aangegeven. En wat als diefstal aangegeven wordt, is niet altijd diefstal. In de chaos na afloop van de beurs worden spullen abusievelijk verplaatst of meegenomen, door de eigen medewerkers of door anderen en uiteindelijk komen ze al dan niet terecht. Bovendien speelt ook hier de bijna legendarische ‘creativiteit’ van mensen als het erom gaat de verzekeringen te tillen.
De gelegenheid maakt de dief, luidt het spreekwoord. Dat is op beurzen des te meer waar: veel mensen, een relatief onoverzichtelijke omgeving, relatief weinig controle, waardevolle voorwerpen…het zijn evenveel factoren die dieven aantrekken. Hallenuitbaters zijn zich van het probleem bewust en hebben maatregelen genomen om mensen- en goederenstromen tijdens de opbouw en de afbouw van een beurs inzichtelijk te maken. Wie geen pasje heeft, komt er niet in.

Tijdens de beurs liggen de zaken anders: iedereen die tot de doelgroep behoort, is in principe welkom, met hoe meer hoe liever. Sommige beursorganisatoren – maar dus lang niet allemaal – opteren voor een strikte aanpak en bannen aan de toegang alle (draag)tassen en bagage te bannen, – al dan niet gecombineerde met systematische of willekeurige fouillering bij het verlaten van de beurs. Vaak wordt aan exposanten in dat geval ook het strikte consigne gegeven om geen producten te verkopen en aan bezoekers geen productstalen mee te geven. In dat geval begin en eindig je je beursbezoek met lege handen. Dat lukt uiteraard alleen bij vakbeurzen waar verkoop niet de primaire insteek van de exposanten is.

In kaart gebracht

U wordt verondersteld de stand te beheren als een goede huisvader. Dat betekent onder meer dat u spullen niet onbeheerd rond laat slingeren en alles keurig wegbergt wanneer u niet langer toezicht kunt houden. Op een stand is dat uiteraard een onbegonnen zaak. Daarom zijn er deze eenvoudige ingrepen waarmee u een hoop ellende kunt vermijden:

Vooraf: Dieven nemen alles mee wat niet te zwaar of te heet is. Zaak is zoveel mogelijk drempels in te bouwen die dieven kunnen afschrikken. Hou daar reeds bij het standontwerp rekening mee. Maak een lijst op van de zaken die u tentoon wilt stellen en klasseer de items volgens hun diefstalgevoeligheid. Hoe groter die is, hoe dieper in de stand het voorwerp thuishoort. Duidelijke merktekens zorgen ervoor dat iedereen onmiddellijk kan zien waar de spullen vandaan komen, nl. gestolen op de stand van firma X.

Meubilair: Gesloten of afsluitbare vitrinekasten genieten de voorkeur boven open winkeldisplays. Is dat niet mogelijk, dan kunnen waardevolle voorwerpen eventueel met een nylondraad – alweer een bijkomende drempel – aan de display vastgemaakt worden.
Ook in de layout van de stand kunt u bijkomende drempels inbouwen. Een vernauwde ingang/uitgang werkt drempelverhogend. Door het onthaal bij de ingang/uitgang te plaatsen, lijkt het alsof er een oogje in het zeil gehouden wordt. Een afsluitbare berging zorgt ervoor dat u op het einde van elke beursdag alle kantoorspullen en eventueel ook de tentoongestelde stukken veilig kunt wegbergen.

Beursuren: De meest diefstalgevoelige momenten tijdens de beursdagen zijn de overgangen van open naar gesloten en gesloten naar open. (Ongewenste) bezoekers mengen zich tussen de exposanten en maken van een onbewaakt moment gebruik om toe te slaan. Dat ‘onbewaakt moment’ mag je overigens letterlijk nemen: even na het sluitingsuur vertrekken tal van exposanten met pakjes en dozen, zodat de bewaking onmogelijk kan uitmaken wie exposant is en wie niet, laat staan welke pakjes bij wie horen.

Nachturen: Het verdient de aanbeveling de stand bij het einde van elke beursdag volledig af te sluiten. Dat kan met panelen, met folie of met doek. Het nadeel – de stand is onttrokken aan het oog van bewakers en passanten – weegt niet op tegen het voordeel van een bijkomende drempel. Het afsluiten van de stand heeft ook juridische implicaties: inbraak en inklimming zijn verzwarende omstandigheden voor diefstal.

Hightech: Door het tijdelijke karakter van een beursstand is een volgroeide antidiefstal-installatie doorgaans geen optie. Toch zijn er een paar technologische snufjes waarmee u diefstal kan indammen. Enkele spots kunnen verbonden worden met een bewegingsdetector ; wie ’s nachts de stand betreedt, activeert de spots en trekt de aandacht van de veiligheidsagenten. Ook een strategisch opgestelde dashcam kan helpen. In de meeste gevallen zullen dieven vooraf het terrein verkennen ; een zichtbaar opgestelde camera schrikt af.

Dichtgeplakt: Op publieksbeurzen waar ook goederen verkocht worden, is het voor de bewaking vaak onmogelijk de visu uit te maken of die goederen legitiem gekocht dan wel ontvreemd zijn. Om het uzelf en de veiligheidsmensen wat makkelijker te maken, verpakt u de koopwaar het best in een draagtas die u daarna dicht kleeft. Op die manier dient de draagtas niet om andere trofeeën in te verzamelen. Een kasticket zorgt ervoor dat de bezoeker bij twijfel een bewijsstuk kan voorleggen.

Na de beurs: De uren na afloop van de beurs zijn wellicht de meest diefstalgevoelige. Iedereen loopt af en aan met dozen en kisten, zodat een – gewilde of ongewilde – vergissing snel gemaakt is. Duid daarom vooraf iemand aan die de afbouw coördineert en op de stand blijft ‘tot het licht uit mag’. Spreek af wie waarvoor verantwoordelijk is, wie wat transporteert en wanneer. Zorg voor duidelijk gekentekende transportkisten of dozen voor zowel de tentoongestelde goederen als het kantoormateriaal (computers, videoapparatuur enz.). Wacht desnoods tot na de grote rush om al uw spullen op een rustige en geordende manier naar de voertuigen te brengen.

 

Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Subscribe to our newsletter now