Congressen

Congresstad Utrecht gooit bescheidenheid van zich af

Skyline van Utrecht

Gezellige steegjes, sfeervolle grachten, historische monumenten. Utrecht heeft alles wat een stad interessant maakt voor de toerist. Ook de internationale congresgast wist de weg naar de Domstad de afgelopen jaren te vinden. Toch wil Utrecht op dit vlak verder groeien en dus moet er internationaal gewerkt worden aan de naamsbekendheid.

Ze zeggen het graag. Utrecht ligt in het hart van Europa. Een levendige en authentieke kennisstad met jonge inwoners en een bloeiende creatieve sector. Een inspirerende stad met veel energie, dankzij de studenten, innovatieve ondernemers en vooruitstrevende initiatieven. En natuurlijk voldoende congreslocaties op een strategisch prima locatie; op nog geen half uur van luchthaven Schiphol.

Nationaal toonaangevend

Utrecht staat nationaal al prima aangeschreven als congresstad, maar internationaal is er verbetering mogelijk. De stad profileert zich internationaal al jarenlang onder de hoede van het sterke label ‘Holland’, maar meteen daarachter moet nu ook de naam Utrecht meer geprofileerd worden, vindt alles en iedereen in de regio. Daarom gooit de stad alle bescheidenheid van zich af. Congressen en events vanuit de hele wereld moeten de weg naar Utrecht beter gaan vinden.
Aan de faciliteiten zal het niet liggen, die zijn er volop. Maar het aantal hotelkamers houdt nog niet over. Daar is over nagedacht. Op dit moment wordt een inhaalslag gemaakt. Het centrum van Utrecht telt al zo’n 1.900 hotelkamers en daar komen de komende vijf jaar zo’n duizend kamers bij. Tot vreugde van alles en iedereen.
Nu hoeft de congresbezoeker niet per se meer buiten de stad te worden gehuisvest, maar blijft hij of zij dicht bij de congreslocatie zelf. En daar zijn er volgens het Utrecht Convention Bureau voldoende van. Het is nu zaak om de internationale congressen naar Utrecht te halen. Dat gebeurt met een nieuwe website in meerdere talen, extra activiteiten op het internationale vlak en het nieuwe congreshandboek, waarin de regio Utrecht prominent in beeld komt.

Diverse locaties

Kijken we naar de verschillende locaties, dan is Jaarbeurs misschien wel de bekendste. Een modern congres- en vergadercentrum met een geheel eigen signatuur en veel verschillende zalen. Van het moderne auditorium in het Beatrixgebouw tot de stijlvolle Missionzaal. Grote groepen gasten kunnen hier terecht en met de forse uitbreiding van bioscoopketen Kinepolis is het aantal zalen flink uitgebreid.
Muziekgebouw Tivoli Vredenburg is een verrassende locatie met zalen in verschillende grootte en sfeer. Heb je extra ruimte nodig voor een break out, dan steek je simpelweg de straat over naar La Vie. Het Spoorwegmuseum valt in de categorie ‘authentiek’. Prima bereikbaar en geschikt voor groepen tot 3.000 personen. Het aardige is dat je vergadert tussen levensgrote stoomlocomotieven. Zoek je een groene omgeving, dan kun je je congres ook in Woudschoten of bij Kontakt der Kontinenten houden. Met een mooie clinic er bij op de KNVB campus. Prima locaties op een steenworp afstand van Utrecht.

Alle smaken

Eigenlijk biedt Utrecht alle smaken, stelt het Utrecht Convention Bureau. Je kiest voor een voetbalsfeer in stadion Galgenwaard of de stadse uitstraling bij Winkel van Sinkel in het hartje van Utrecht. En wil je helemaal out-of-the-box denken? Dan huur je de historische Domkerk voor een plenaire bijeenkomst en de locaties rond het Domplein benut je voor de breakoutsessies. Een verrassend gebied met een historisch verhaal waarin je terugkeert in de Middeleeuwen.
Daarbij ben je hier als congresbezoeker meteen in de sfeervolle binnenstad. Want iedere bezoeker aan de stad moet zichzelf zeker even onderdompelen in het reilen van het centrum met veel kleine steegjes, gezellige terrasjes en mooie musea. Zo tovert een bezoek aan Museum Speelklok, met allerlei instrumenten, je zeker een lach op het gezicht. Zeker als je daar je congresdiner organiseert.

Utrecht Science Park

In welke kennis- en vakgebieden Utrecht sterk is? Life, science en health zijn topsectoren. Utrecht is daarmee uitermate geschikt voor wetenschappelijke congressen: de stad heeft een omvangrijk netwerk van kennisintensieve bedrijven en instellingen, met het ‘Utrecht Science Park’ (USP) als verbindende schakel. Hier bundelen wetenschappers en ondernemers hun krachten, om een sterke impuls aan de regionale economie te geven. Een prachtige kapstok voor een boeiend congres.
Op het USP vind je de Universiteit Utrecht, misschien wel de beste onderzoeksuniversiteit van Nederland. Maar ook het UMC Utrecht en de faculteit Diergeneeskunde. Stuk voor stuk magneten voor internationale congressen rond hun eigen thema.
Toch wil Utrecht meer! De florerende economie, de hoogopgeleide inwoners, het rijke culturele leven en het brede scala aan historische en moderne venues maken van Utrecht dé stad voor zakelijke bijeenkomsten, zo benadrukt het Utrecht Convention Bureau. Met volop mogelijkheden om vanuit de verschillende vakgebieden prachtige excursies te maken, die passen binnen het congresthema.

Utrecht Science Park

Een andere trekker is het Nutricia Research Center in Utrecht. Dit is een innovatiecentrum van Danone, dat in 2013 van Wageningen naar het USP kwam. Of het Prinses Maximacentrum voor kinderoncologie dat volgend jaar de deuren opent. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het RIVM en CBG dat zich binnen enkele jaren ook in Utrecht vestigen. Mooie instellingen om als congresbezoeker een kijkje achter de schermen te nemen.
Kansen genoeg, roept Utrecht niet onterecht en ze wijzen ook naar de internationale partijen die de stad al wel hebben ontdekt. Zoals de American Comparative Literature Association (ACLA), die deze zomer voor het eerst Europa aandoet voor een internationaal congres en daarvoor de Universiteit van Utrecht heeft uitgezocht. Of het congres van de International Association for the Study of the Commons (IASC) en de de WASBE conference van de World Association for Symphonic Bands and Ensembles die dit jaar naar Utrecht komen. Met Utrecht als trotse gastheer.

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief