Congressen

Congresseren doe je in Leiden. Waar anders?

Bevrijd van zekerheid, 35ste symposium met gast-spreker Minister President Mark Rutte, georganiseerd door de Veerstichting

Van tulp tot Bio Science Park? Van Rembrandt van Rijn tot Armin van Buuren? Van Pilgrim Fathers tot T. rex? De verschillen tussen het één en het ander lijken onoverbrugbaar. Maar het tegendeel is waar. De verbindende factor? Leiden!

Het verhaal van Leiden is het verhaal van Het Leids Continuüm: een continue stroom van ontwikkelingen, waarbij het één onmiskenbaar tot het ander heeft geleid. Neem bijvoorbeeld het Leids Ontzet: als dank voor het heldhaftige verzet van Leiden tegen de Spanjaarden schonken de Staten van Holland de stad in 1575 haar eigen universiteit. Nog altijd is Universiteit Leiden het symbool van (academische) vrijheid.
Door de eeuwen heen verwierf Leiden bekendheid als de stad die zijn poorten ruimhartig openzet. Zo vonden de Pilgrim Fathers er in de gouden eeuw hun tijdelijke onderkomen en waren economische vluchtelingen er altijd welkom. Ook wetenschappers, kunstenaars en uitvinders voelen zich aangetrokken tot de stad. Waar anders dan in Leiden kunnen zij hun onbegrensde mogelijkheden ontdekken? De Stad van Ontdekkingen, dat is Leiden.

European City of Science

Leiden is de stad waar gisteren, vandaag, morgen én overmorgen samenkomen tot een kloppend geheel. Het is geen toeval dat Leiden met haar universiteit en Bio Science Park tot de meest vooraanstaande wetenschappelijke kenniscentra van Europa behoort. Het is geen toeval dat T. rex, de bekendste tot de verbeelding sprekende dinosaurus, uitgerekend in het Naturalis in Leiden te bewonderen is. En het is al helemaal geen toeval dat Leiden voor meer dan 24 internationale wetenschappelijke congressen per jaar ‘the place to be’ is.
Niet voor niets is Leiden – samen met Den Haag – in de race om de grootste multidisciplinaire wetenschappelijke bijeenkomst van Europa, de EuroScience Open Forum 2020, binnen te slepen. Sterker nog: de enige stad waar Leiden en Den Haag het nog tegenop moeten nemen is het Italiaanse Triëst. In juni moet het volledige bidbook ingeleverd worden, een paar weken later wordt de winnaar bekend. De kans is groot dat Leiden zich een jaar lang dé European City of Science mag noemen, want die eretitel krijgt de stad die dit congres mag hosten. Zou dat toeval zijn? Nee. Als er één stad ‘European City of Science’ is, dan is het Leiden wel.

Aan niks ontbreken

Zeker is dat het de duizenden ESOF-deelnemers aan niks zal ontbreken in Leiden. In (inter)nationale congreskringen is wijd en zijd bekend dat Leiden over de meest bijzondere congresfaciliteiten beschikt. Van intiem tot mega en van historisch tot ultramodern. In het rijtje historische congreslocaties horen de Hooglandse Kerk, de Pieterskerk, de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal thuis. De Hooglandse Kerk stamt uit 1315. Eind 14e eeuw werd begonnen met de bouw van een gotische kerk. De grote gotische ramen laten de ruimte nog altijd in het licht baden en roepen de sfeer van een Middeleeuws schilderij op. De kerk biedt plaats aan 2.000 personen. Door de aanwezige schermen is het mogelijk om de kerk in afzonderlijke ruimten te verdelen. Aan de koorzijde van de kerk bevinden zich bovendien nog drie zalen met een capaciteit van 45 tot 65 personen..
Op steenworp afstand ligt de Pieterskerk Leiden, al negenhonderd jaar hét ijkpunt van de stad. Door de eeuwen heen hebben tal van beroemde bezoekers de kerk bewonderd, zoals Floris V, Rembrandt van Rijn, Winston Churchill en Nelson Mandela. Of je nu deelneemt aan een intiem diner in het prachtig verlichte schip, een zakelijk congres voor vijftienhonderd personen of een vergadering op het koor; de Pieterskerk Leiden laat op iedereen een onuitwisbare indruk achter.

Fantastisch decor

De Leidse Schouwburg stamt uit 1705 en is het oudste nog in gebruik zijnde theater van Nederland. De schouwburg vormt een fantastisch decor voor congressen, presentaties of een onvergetelijk diner op het toneel. Naast de theaterzaal is er een aantal foyers die zeer geschikt zijn voor vergaderingen, workshops en diners voor kleinere groepen. Organisatoren van grotere evenementen en congressen kunnen terecht in de Stadsgehoorzaal. Deze werd in de 19e eeuw gebouwd als concertgebouw in neorenaissance stijl: een zeldzaamheid in Nederland. De voorgevel met zuilengalerij geeft het gebouw een bijzondere allure. De Stadsgehoorzaal biedt met zijn 19e-eeuwse Grote Zaal, de moderne Aalmarktzaal, de klassieke Breezaal en diverse foyers en andere ruimtes voor ieder wat wils. In totaal kunnen er 2.000 gasten terecht.

Vlakbij Bio Science Park

Tot de categorie moderne congreslocaties behoren onder andere het nieuwe Event & Convention Center Leiden en het Corpus Congress Centre. ECC Leiden ligt vlakbij het Bio Science Park en zit onder één dak met viersterrenhotel Holiday Inn. Dat maakt deze locatie met name geschikt voor meerdaagse internationale congressen. Het convention center heeft een capaciteit tot 1.500 personen. Daarnaast zijn er veertien vergaderzalen, tweehonderd hotelkamers, een bar, een restaurant en allerlei sport- en ontspanningsmogelijkheden.
Het Corpus Congress Centre is een onderdeel van de educatieve attractie ‘Corpus, reis door de mens’ en ligt naast het Bio Science Park en viersterrenhotel Hilton Garden Inn. De grote industriële congreszaal kan 540 mensen herbergen en kan door middel van schuifwanden in verschillende ruimtes worden verdeeld. Het penthouse biedt een groots uitzicht op de kustlijn en is de perfecte locatie voor een receptie, borrel of een sit-down dinner.

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief