Congressen
Afrika, het op één na grootste en tweede meest bevolkte continent, heeft een zeer divers aanbod van congrescentra, maar wordt als zakelijke bestemming vaak onderschat. Afrikaanse overheden zijn druk bezig met een waslijst aan projecten om reisbelemmeringen – zoals de zeer zware administratieve werklast bij aanvragen van een visum – drastisch te verminderen.
Zo heeft Zuid-Afrika in februari een systeem voor e-visa uitgerold, waardoor het reizen naar dat land voor inwoners van veertien landen aanzienlijk eenvoudiger is geworden – en de verwachting is dat het aantal betrokken landen aanzienlijk zal groeien in de nabije toekomst. Het eerste doel is natuurlijk de groei van het toerisme, maar deze maatregel zal eveneens een zeer positieve impact hebben op zakenreizigers en de daarmee verbonden handelsactiviteiten, zowel binnen Afrika als tussen Afrika en de rest van de wereld.
Een ander belemmering is het beperkte aantal luchtbruggen tussen de verschillende Afrikaanse landen. De coronapandemie veroorzaakte een drastische daling van het aantal ‘paren’ (steden die qua vliegverkeer met elkaar verbonden zijn) van bijna duizend in april 2019 tot honderd in april 2020, volgens de cijfers van IATA. Het opkrabbelen van de economie in het begin van dit jaar zorgde voor een opleving, waarbij een aantal Afrikaanse luchtvaartmaatschappijen de kans grepen om wederom directe vluchten tussen economische hubs te organiseren. Het aantal ‘paren’ is daarop opnieuw gestegen, maar de energiecrisis dreigt roet in het eten te gooien.
Desondanks leeft er een groot optimisme in Afrika wat betreft zakelijke evenementen. Lokale beleidsmakers zijn de eersten om het economische belang van de sector te onderkennen en doen er alles aan om hiervoor maatregelen in te stellen. Dit werd goed duidelijk in mei tijdens Africa’s Travel Indaba, waar de Zuid-Afrikaanse minister Lindiwe Sisulu (Toerisme) benadrukte dat Afrika een gigantisch marktpotentieel biedt waarbij “reizen binnen het continent, als resultaat van groeiende economieën en middenklasse, enorme kansen biedt”. Tegelijkertijd is er dringend behoefte aan meer samenwerkingen, zowel tussen de verschillende landen onderling als met ander belanghebbenden in de event-industrie.
AIPC heeft hiertoe een eerste stap gezet met de organisatie van een Africa Summit. Deze vergadering in mei moest helaas volledig digitaal plaatsvinden, maar boette toch niet in op dynamiek en levendigheid. De uitkomst – een duidelijk overzicht van de krachten en kansen van de Afrikaanse markt – legde bovendien potentiële partnerships bloot, zowel tussen Afrikaanse congrescentra als met de volledige AIPC-gemeenschap.
De ambitie is duidelijk, maar de partijen rond de tafel moesten erkennen dat het nog ontbreekt aan een digitaal platform om informatie uit te wisselen, ideeën te delen of efficiënt samen te werken. Dat wordt beschouwd als de absolute prioriteit, samen met de nood aan specifieke opleidingen die de lokale noden behandelen. De gesprekken gaan verder en eind dit jaar ligt er een plan.
De toekomst van events in Afrika is veelbelovend en zal verder worden gestimuleerd door samenwerking op alle niveaus – van overheden tot associaties.
Sven Bossu is CEO van de International Association of Convention Centres (AIPC), waar beurs- en congresmanagers wereldwijd aan zijn verbonden. Reageren? Stuur een mail naar conferencematters@zynchrone.com
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.