Beurzen

CLC-VECTA wil eigen organisatie flink vernieuwen

Brancheorganisatie CLC-VECTA wil vernieuwen en verduurzamen. Dit blijkt uit de Roadmap 2023, die voorzitter Bart van der Heijden afgelopen week presenteerde. “Dit is belangrijk voor het voortbestaan van onze vereniging.”

‘Van roadtrip naar roadmap’, zo werden de ambities van CLC-VECTA ingeleid tijdens de Buitengewone Algemene Ledenvergadering in 1931 Congrescentrum te ‘s-Hertogenbosch. Daarmee verwees Van der Heijden, in het dagelijks leven directeur Events van RAI Amsterdam, naar de vijf roadtrips die het nieuwe bestuur in de maanden september en oktober heeft gemaakt.

“Op de vorige ledenvergadering van 24 mei trad een bijna geheel nieuw bestuur aan”, vertelt de toen zelf ook benoemde voorzitter van CLC-VECTA. Het was sowieso een memorabele bijeenkomst, want de vereniging nam afscheid van oprichter, oud-voorzitter en langdurig directeur Riemer Rijpkema. “Dat maakte de uitdaging voor het nieuwe bestuur extra groot, want je vindt niet snel een opvolger van hetzelfde statuur”, zegt Van der Heijden. “Tegelijk was het ook gewoon goed om onszelf na twee jaar corona de vraag te stellen hoe we er als vereniging voorstaan. In de basis is de taak van een branchevereniging natuurlijk altijd hetzelfde, maar een jaarplan gaat om nuances, om waar je echt op wilt focussen. Daarover zijn we op die vijf roadtrips in gesprek gegaan met onze leden.”

Relevant, zichtbaar en verfrissend

Van der Heijden spreekt in de Roadmap 2023 uit dat CLC-VECTA zich op drie manieren nadrukkelijker gaan profileren: relevanter, zichtbaarder en verfrissender. “We hebben het bureau op orde en willen energie gaan steken in het organiseren van meer verschillende evenementen voor onze leden”, zegt Van der Heijden. “We hadden al iemand aangenomen voor marketing en communicatie, maar hebben ook nog budget om een eventmanager in te huren. Met dat team en uiteraard ook de leden willen we twee grote projecten gaan oppakken: duurzaamheid en modernisering van de communicatie.”

Slide uit presentatie van CLC-VECTA op ledenvergadering van 1 december 2022.

‘Duurzaam zijn’ staat er in een cirkel met eigenschappen van CLC-VECTA, die Van der Heijden op de ledenvergadering presenteerde. Het is net zo belangrijk als de communicatie, de lobby en de ledenservice van de vereniging. “Duurzaamheid is een heel breed begrip”, legt Van der Heijden uit. “Het is niet alleen vergroenen, maar ook je onderneming doorgeven aan de volgende generatie. Het kan gaan om food-engineering en het reduceren van waste, maar ook om het behoud van medewerkers. Op dit brede thema willen we doorpakken, door er meer lading aan te geven. Dat gaan we doen door een expertgroep op te richten die zich gaat bezighouden met de vraag: wat is duurzaam ondernemen?”

CLC-VECTA past organisatiestructuur aan

Naast duurzame ambities gaat CLC-VECTA ook met de eigen organisatie aan de slag. “Onze communicatie is al heel lang hetzelfde en ook ons aanbod van activiteiten kan anders”, licht Van der Heijden toe. “Daarom hebben we de organisatiestructuur aangepast en budget vrijgemaakt om projecten op te pakken en extra ondersteuning te regelen.”

Het doel is om meer leden aan de vereniging te binden, aldus Van der Heijden. Het eigen kennisplatform verdiepen hoort bij de ambitie, maar ook het uitbreiden van het dienstenaanbod. “We werken natuurlijk al samen met IDEA, het EventPlatform en het ingelijfde keurmerk YOIN (en sinds dit jaar ook incentive-vereniging SITE, red.), maar wie weet gaan we dat wel meer doen.”

Binnen deze ambitie is ook diversiteit van het ledenbestand een speerpunt, zo blijkt uit de presentatie. Van der Heijden: “We willen ook de jongere generatie aan ons binden, onder meer met het oog op bedrijfsopvolging. Ook een betere man/vrouw-verhouding streven we na. Verbreden en verjongen is overigens geen doel op zich, maar wel belangrijk voor het voortbestaan van onze vereniging. We willen de oudgedienden namelijk absoluut niet te kort doen. Wie lang lid is, heeft namelijk enorm veel kennis en waarde voor de vereniging.”

YOIN integreren in lidmaatschap

Verandering van de organisatie blijkt onder meer uit een paar concrete veranderingen. Zo krijgen YOIN-leden voortaan recht op alle diensten van CLC-VECTA en komen alle locaties die lid zijn van de branchevereniging in aanmerking voor het YOIN-certificaat. Van der Heijden: “We zullen wat dubbele lidmaatschappen moeten integreren, maar daar staat tegenover dat we denken dat het aantal YOIN-certificeringen flink zal stijgen. Dit komt de relevantie van dit keurmerk enorm ten goede.”

Het aangepaste activiteitenaanbod wordt begin 2023 opgestart, met meteen als in het oog springende verandering dat CLC-VECTA zijn traditionele nieuwjaarsreceptie skipt voor een voorjaarsbijeenkomst in maart. “Dan concurreren we niet met al die andere nieuwjaarsborrels waar je veel dezelfde gezichten tegenkomt”, lacht Van der Heijden. “Het wordt trouwens ook de bijeenkomst waar we de nadere contouren van onze nieuwe visie gaan presenteren.”

De ledenvergadering reageerde instemmend op de Roadmap 2023 van de brancheorganisatie. Ook werd er unaniem ingestemd met een contributieverhoging. “Daarbij heb ik niet de economie genoemd als argument, maar gewoon aangegeven dat deze bedragen nodig zijn wanneer wij als organisatie echt iets voor elkaar willen krijgen”, zegt de voorzitter. “Een eventuele nieuwe directeur of verenigingsmanager zit er nog niet in verrekend.”

Foto: Serge Ligtenberg


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief