Congressen, Festivals, Sportevenementen

Brede coalitie op Prinsjesdag in actie tegen btw-verhoging

stopbtwverhoging_prinsjesdag

Een breed bondgenootschap van organisaties uit de cultuur, leasure, sport, evenementen, media, boeken en logies voerde op Prinsjesdag actie tegen de btw-verhoging. Ze hingen nabij de koninklijke stoet tijdens het langstrekken van de koets een ‘kassabon voor de samenleving’ uit. De Raad van State en Belastingdienst twijfelen aan de uitvoerbaarheid van de plannen voor een hoger btw-tarief.

Kassabon

Op de vroege ochtend maakten mensen uit verschillende branches in het bijzijn van pers en politici een statement bij het uitrollen van de kassabon: stop de btw-verhoging. Vanaf het dak van museum Huis van het Boek werd een twintig meter lange banner uitgerold, waarop iedereen kon zien wat de financiële gevolgen van de btw-verhoging zijn. Tijdens het langstrekken van de koets werd later eenzelfde kassabon uitgerold vanaf het dak van museum Escher in het Paleis.

'Schade voor hotelsector'

Een van de deelnemers, eigenaar Jan Akkermans van Hotel Corps de Garde en Hotel Halbert in Groningen, was namens de hoteliers aanwezig. Hij waarschuwde voor de gevolgen van de btw-verhoging op logies: 'Deze maakt hotelovernachtingen duurder en zorgt ervoor dat een weekendje weg voor veel Nederlanders straks onbetaalbaar wordt. Toeristen wijken hierdoor uit naar goedkopere alternatieven in België en Duitsland, wat een flinke klap is voor het toerisme in de grensregio's. Bovendien maakt de recente analyse van ABN Amro duidelijk dat de opbrengst van deze verhoging veel lager zal zijn dan verwacht. Dat terwijl de schade voor de hotelsector enorm is.'

'Alles wordt duurder'

Astrid Weij, directeur van Kunsten '92 en een van de initiatiefnemers van het bondgenootschap #geenhogerebtw: ’Iedere Nederlander zal de btw-verhoging voelen in zijn portemonnee. Of je nou van musea houdt, concerten bezoekt, sport beoefent, boeken leest of een abonnement hebt op een krant: alles wordt duurder. Dit zal ertoe leiden dat mensen noodgedwongen afhaken, terwijl deze zaken juist bijdragen aan ons welzijn.’

Afhaken

Uit een economische analyse blijkt dat de btw-verhoging zal leiden tot 1,5 miljoen minder bezoeken aan festivals en 900.000 minder bezoeken aan podiumkunsten. Er zullen ieder jaar 4 miljoen boeken minder verkocht worden en 150.000 mensen zullen hun abonnement op de bibliotheek opzeggen. De Rijksoverheid gaat ervan uit dat de verhoging van het btw-tarief op sportbeoefening ertoe leidt dat minstens vijfhonderdduizend Nederlanders stoppen met sporten. Daarnaast verwacht 82 procent van de zzp’ers in de cultuur- en mediasector dat de btw-maatregel hen gaat raken in hun inkomen.

Twijfels bij Raad van State en Belastingdienst

De Raad van State en de Belastingdienst lieten dinsdag weten dat ze twijfelen over het afschaffen van het verlaagde btw-tarief op hotelovernachtingen en bioscoopkaartjes. Vooral de uitzonderingen zorgen voor onduidelijkheid. Het kabinet legt volgens de Raad van State niet uit waarom voor een toegangskaartje tot het circus en de dierentuin straks een lager tarief geldt dan voor een museumkaartje en tickets voor een concert of sportwedstrijd.

In de uitvoeringstoets schrijft de Belastingdienst dat de ingreep de belastingregels niet simpeler maakt.

 

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief