Congressen
Mechelen zet de komende jaren fors zijn schouders onder het aanbod voor organisatoren van congressen, meetings en seminaries. De kunststad krijgt er vanaf 2019 een vijfde meer logies bij en die zijn welkom, want het nieuwe topmuseum Hof van Busleyden mikt op 100.000 bezoekers per jaar.
Voor organisatoren van congressen en seminaries is de bereikbaarheid van Mechelen een vaak bewierookte troef. Zakentoeristen kunnen verblijven en vergaderen in een historisch stadscentrum zonder zich volledig van de buitenwereld af te zonderen. De stad is het middelpunt tussen Brussel en Antwerpen en heeft twee autosnelwegen vlakbij. Het bevindt zich met de trein op nauwelijks 11 minuten van Brussels Airport.
Het zijn de troeven die je normaal gezien in een grootstad aantreft, maar je kan ze in Mechelen vlot koppelen aan de voordelen van een compacte historische stadskern. De gezelligheid van historische gebouwen en smalle straatjes voeren je terug in de tijd. In het autoluwe centrum nodigen charmante horecazaken en gezellige pleintjes je uit om de stad beter te leren kennen. Over mobiliteit hoef je je als zakentoerist geen zorgen te maken. Hotels zijn vlot te combineren met vergaderlocaties, restaurants of uitstappen op wandelafstand. Een mooie kans om via variatie de nodige zuurstof aan je meeting of seminarie te geven.
Mechelen is een van de vijf Vlaamse kunststeden (samen met Antwerpen, Gent, Brugge en Leuven) en biedt naast charme en gezelligheid dus ook een grote dosis erfgoed. De binnenstad telt acht historische kerken in uiteenlopende bouwstijlen en in totaal is Mechelen goed voor driehonderd beschermde monumenten. De lijst met Mechelse erkenningen als UNESCO-werelderfgoed dikt ook almaar verder aan. De Belgische biercultuur werd dit jaar erkend als werelderfgoed. En wie bier zegt, denkt aan de Mechelse brouwerij Het Anker, bekend van de Gouden Carolusbieren. Ook de beiaardcultuur staat op de lijst van immaterieel erfgoed. Met de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn (ook te bezoeken) vind je in Mechelen de oudste en grootste Beiaardschool ter wereld. Eerder kwam er ook al UNESCO-erkenning voor het Groot-Begijnhof, de Ommegang, het belfort van het Stadhuis en de Sint-Romboutstoren, dat een van de enige torens ter wereld is met twee beiaarden.
Aan zijn positionering van kunststad op mensenmaat koppelt Mechelen accommodatie voor kleine en middelgrote meetings of evenementen. Dat resulteert in een combinatie van enkele grotere congreslocaties met een brede waaier van eerder originele vergaderlocaties. In de eerste categorie moeten we vooral de Nekkerhal en de Nekkerbox situeren. De Nekkerhal heeft een oppervlakte van 18.000m² en kan beurzen tot 5.000 personen en seminaries met 600 deelnemers ontvangen. De Nekkerbox is 2.422m² groot en kan een conferentie aan van 2.000 personen in theaterstijl (niet uitgaand van het driestoelen-principe). De Nekkerbox kan ook opgedeeld worden in drie delen van elk iets meer dan 800m². Deze compartimentering leent zich wel tot een driestoelen beweging met een zone voor ontvangst en welkomstdrink, een zone voor de conferentie en een zone voor een afsluitende walking dinner. In deze opstelling kan de Nekkerbox groepen ontvangen tot 600 personen. Voor grotere groepen biedt het Mechelse congresbureau Meet in Mechelen sinds kort ook de infrastructuur van het AFAS Stadion van voetbalclub KV Mechelen aan, inclusief veertien skyboxen en de Grand KaVee met een capaciteit van 600 personen.
Daarnaast vind je in Mechelen oplossingen op maat van de stad en met oog voor het historisch patrimonium. Het voorbeeld bij uitstek is de voormalige brouwerij Lamot, intussen getransformeerd tot Het Lamot Congres- en Erfgoedcentrum, centraal gelegen en met een gevarieerd aanbod van acht zalen, waarvan de grootste 300 mensen kan ontvangen. Een andere locatie die congressen of seminaries tot 500 mensen kan ontvangen is Technopolis. De overige locaties in Mechelen richten zich op kleinere aantallen maar hebben duidelijk geïnvesteerd in een fraaie omkadering. Uitschieters zijn het kasteeldomein Tivoli of historische panden als Den Breckpot, Martin’s Patershof of het nieuwe Haverwerf 20-22. Het gaat om drie mooie panden uit de 16de en 17de eeuw die vandaag zijn samengevoegd tot een karaktervolle eventlocatie.
Op vlak van hotelinfrastructuur kijkt Mechelen uit naar de komst van Hotel Van der Valk dat in het voorjaar van 2019 zal zorgen voor 120 extra kamers. Het viersterrenhotel zal zich vestigen in een beschermd pand (het voormalig stedelijk zwembad) tegenover Brouwerij Het Anker. Het voegt niet enkel twintig procent extra logies toe voor het Mechelse zakentoerisme, maar biedt ook nieuwe voorzieningen op vlak van wellness. Het zwembad zelf blijft behouden en wordt een zwembad in openlucht. Nog een nieuwkomer in Mechelen is het Museum Hof van Busleyden, de woning van humanist en kunstverzamelaar Hiëronymus van Busleyden. Het geldt als één van de mooiste nog bestaande stadspaleizen uit de Europese Renaissance en was een broeiplaats voor de ontwikkeling van nieuwe ideeën, kunsten en ambachten. Het prachtige historische gebouw gooit zijn deuren open en wordt opnieuw een wervelende microkosmos van de Bourgondische stad en het gedachtengoed van de vroege renaissance. Het museum verwacht jaarlijks 100.000 bezoekers en stelt hun polyvalente zaal ‘Dodoens’ open voor meetings en events.
Organisatoren die hun congres willen afstemmen op de maat en de mogelijkheden van Mechelen kunnen hun licht opsteken bij het congresbureau ‘moderne stijl’ waarover Mechelen beschikt. Het heet Meet in Mechelen en biedt graag gratis advies aan over de integratie van interessante formules of de organisatie van gerichte meetings, incentives of evenementen.
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.