Congressen, Beurzen
In een wereld waar alle meetings online kunnen plaatsvinden en mensen zoeken naar zingeving moeten ook zakelijke evenementen een unieke ervaring bieden. Van gamen tot mediteren of simpelweg een biertje doen - het doel van evenementen is steeds meer om echt te connecten. Met elkaar, maar ook met jezelf.
Met meer dan honderd sprekers die twee dagen vullen met talks en workshops lijkt developersconferentie DevWorld een zwaar leerprogramma. Maar wie op 27 en 28 februari de RAI binnenstapte, zag dat het juist ook om fun draait. Autoracen met robots op een miniparcours, airhockeyen, ouderwets Pacman spelen of gewapend met VR-brillen de strijd aangaan met je team in een digitaal zombielandschap – het kan allemaal tijdens de grootste developersconferentie ter wereld.
“Evenementen moeten zich veel meer richten op het sociale aspect tegenwoordig”, zegt James Barclay, Head of Speaker en Attendee Care bij DevWorld, die twee medewerkers aanstuurt achter de merchandise-tafel. Bezoekers schuifelen langs om de met ‘DevWorld’-bedrukte tasjes en mutsen mee te nemen. “Ja, het is gratis”, verzekert hij een tweetal jonge mannen. “Neem ook wat stickers mee!”
Naast de tafel staan een drie meter hoge, gifgroene opblaasbadeend en een grote banner. Wie alle mini-bad-eendjes vindt bij de stands, maakt kans om een smart home system mee naar huis te nemen. Een leuke activiteit om ervoor te zorgen dat er bedrijvigheid is bij alle exposanten. Grote organisaties als ING, ABN AMRO, Bridge Fund, KvK en zelfs de Belastingdienst zien namelijk hun kans schoon om tussen alle lezingen en spelletjes door jong talent te recruiten.
Met een biertje in de hand kun je in slechts twee minuten veel beter iets bespreken dan tijdens een uurlange Zoom-meeting
“De evenementenindustrie is simpelweg niet hetzelfde sinds covid”, vertelt Barclay. “Alles gebeurt nu online. Dus als je mensen fysiek ergens wilt krijgen, moet je een experience creëren.” Die experience op DevWorld is compleet gericht op teambuilding voor de ongeveer 7.500 tech savvy ‘geeks’ die er vanuit heel Nederland, maar ook 70 andere landen waaronder België, Duitsland, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk samenkomen.
“Vooral voor gedecentraliseerde teams is dit een goede plek om elkaar te ontmoeten”, zegt Barclay. “Ze kunnen hier samenkomen en vervolgens weer opsplitsen om hun eigen ding te doen. Dat zie je veel gebeuren: productmanagers gaan de ene kant op en ontwikkelaars de andere, maar uiteindelijk komen ze weer samen voor een biertje.”
Dat biertje moet niet onderschat worden. “Met een biertje in de hand kun je in slechts twee minuten veel beter iets bespreken dan tijdens een uurlange Zoom-meeting”, zegt Barclay. Daarom heeft DevWorld ingezet op een grote openluchtborrel, of street-party, na afloop van het dagprogramma. De hele Reguliersdwarsstraat is ervoor afgezet.
“Bedrijven zien geen waarde meer in een conferentie die puur om leren draait. Ze geven al hun geld uit aan diners en feestjes ‘s avonds.” Bij DevWorld zijn die feestjes al inbegrepen. “Want dat is waar mensen écht connecten.”
Mijn doel is om mensen op een nuchtere, toegankelijke manier te laten relaxen op events zonder zweverig te zijn
Ook op EventSummit, de vakbeurs voor de evenementenindustrie, wordt een dag van netwerken en sprekerspraatjes feestelijk afgesloten met een afterparty. Dit jaarlijkse event voor de evenementenbranche is bij uitstek dé beurs waarop bezoekers omvergeblazen worden door entertainment en activiteiten. Maar op deze editie was er naast een heleboel drukte ook plek voor bezinning.
Te midden van een oplichtende discovloer, rijen foodtrucks, photobooths en partycaravans, én meer dan 6.000 bezoekers, doemde tijdens de EventSummit van 2025 iets nieuws op in de Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht: de Relax Dome.
“Naast de positieve geluiden die de organisatoren over voorgaande edities hoorden, werd wel één ding duidelijk. Namelijk dat mensen erg overprikkeld raken op zo’n beurs en behoefte hebben aan een plek om even tot rust te komen”, vertelt Eveline Koeman, oprichter van Meeting in Balance. Zij is dit jaar door EventSummit ingeschakeld om een programma op te zetten ‘voor de vermoeide eventprofessional’. “Mijn doel is om mensen op een nuchtere, toegankelijke manier te laten relaxen op events zonder zweverig te zijn”, vertelt ze.
De door haar opgezette ontspanhoek heeft, dankzij een samenwerking met QuickSpace, leverancier van opblaasbare evenementenruimtes, gestalte gekregen als een heuse Relax Dome: een enorme ‘iglo’ waarop van binnenuit lichten en visuals geprojecteerd worden. Deze kleurrijke beelden vormen samen met zachte muziek het rustgevende decor voor de meditatiesessies.
Bij aanvang van de sessie wordt de deur van de koepel gesloten, maar daarmee wordt het geroezemoes van netwerkende eventprofessionals op de beursvloer niet buitengesloten.
Mediteren lijkt een uitdaging te worden met al dat achtergrondgeluid, maar ergens tijdens dat half uur mediteren met ‘mind master’ Jeena Earthiva van Conscious Music, gebeurt er iets bijzonders. “Ik hoorde het lawaai van hierbuiten niet eens meer”, vertelt een jonge vrouw na afloop in de kring. “Nu ik m’n ogen open heb, hoor ik pas weer mensen praten.” Andere deelnemers knikken instemmend.
Helaas heeft lang niet iedere geïnteresseerde bezoeker zo’n begeleide meditatie mee kunnen maken. Al vijf tot tien minuten voor de geprogrammeerde aanvang van alle acht sessies werden de deuren wegens de te grote belangstelling gesloten.
“Dat laat wel zien hoe belangrijk we vitaliteit tegenwoordig vinden”, zegt Joram Kapel. Hij is een van de ademcoaches die zijn kennis deelt in de Relax Dome. Vanuit zijn bedrijf Jor Breath ziet hij steeds meer behoefte in de zakelijke wereld voor zijn sessies.
“En dat hoeft helemaal niet spiritueel te zijn. Ademen doen we allemaal. Of je nou een pak draagt, een kantoorbaan hebt of niet - je merkt meteen een verschil in je lijf als je bewust ademt. En echt, als je dat samen doet, is dat zó krachtig.”
Hij moedigt ieder bedrijf aan om een keer een ademsessie te proberen. “Ook als het helemaal niet past bij jouw werknemers of collega’s. Juist dan! Het mooiste – en dat gebeurt elke keer – is als de persoon die aan het begin de meeste weerstand heeft, aan het einde van zo’n middag helemaal om is. Dat is fantastisch.”
In haar veertien werkzame jaren bij de Jaarbeurs heeft Joyce van de Hoef ‘haar’ beurs zien veranderen. Ze is manager van alle bouw- en installatiebeurzen, waarvan de BouwBeurs het hoogtepunt is.
“De BouwBeurs is nog steeds het grootste evenement van alle Nederlandse bouw- en installatiebeurzen, maar vroeger was het écht een begrip. Dan sloten mensen hun bedrijf en gingen ze met al het personeel eropuit. Die kwamen hier in busladingen aan. Maar dat is niet meer van deze tijd. Je ziet gewoon dat mensen in de bouw het veel te druk hebben. Vergrijzing merken we natuurlijk ook.”
Daarom is het ook op de BouwBeurs belangrijk om te vernieuwen. Dat doet Van de Hoef met de Bouwvrouwen Borrel, het NieuwsCafé met rondetafelgesprekken en dit jaar met voor het eerst: tiny houses bouwen met klus-influencers.
BouwBeurs Café
Het BouwBeurs Café wordt de hele week gevuld met muziek van Radio-NL, en als hoofdact treedt The Party Squad op. Maar op donderdagavond loopt het feestje uit de hand. Op online videobeelden is te zien hoe het barmeubilair door de lucht vliegt terwijl meerdere bezoekers met elkaar op de vuist gaan. De groep vechtersbazen wordt al snel door de politie de Jaarbeurs uitgezet, maar één van hen blijft zich misdragen. Deze 22-jarige bezoeker wordt daarom gearresteerd. De aanleiding van het incident is onduidelijk.
Carrousel
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.