Beurzen, Live Industry Dashboard

Beurzen barometers laten wereldwijde groei zien

Bezoekers op de beursvloer van Infratech 2023

De conclusies uit het cijferseizoen in de beurzensector zijn positief. UFI, AUMA en jwc hebben blije berichten gedeeld over het perspectief voor 2025, al blijft de ontwikkeling in Europe wel achter bij de rest van de wereld. Over de ontwikkeling van de beurzen business in Nederland valt nog wel wat te debatteren, gezien de voorlopige conclusies uit de jaarlijkse beurzenmonitor.

UFI, de World Association of the Exhibition Industry, verwacht een verdere omzetgroei voor de sector in 2025 na een zeer goed jaar in 2024. Deze prognose is gebaseerd op de resultaten van de Global Exhibition Barometer op basis van een enquête in januari 2025 onder 390 bedrijven uit 56 landen. Naar verwachting zal de omzet in 2025 met 18 procent stijgen ten opzichte van het jaar ervoor.

Het belangrijkste thema op de middellange termijn is de wereldwijde economische ontwikkeling (20 procent van de respondenten), gevolgd door geopolitieke uitdagingen en duurzaamheid/klimaat (elk 15 procent).

Beurscijfers UFI -1 960x640Beurscijfers UFI -2 960x640

Bron: 34th UFI Global Exhibition Barometer / February 2025

Meer verhuurde standruimte

Wereldwijd rapporteerden zes op de tien bedrijven een toename van het bedrijfsvolume in de tweede helft van 2024 ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze trend zal zich het komende jaar voortzetten, met regionale variaties van 71 procent in Noord-Amerika, 62 procent in Midden- en Zuid-Amerika en het Midden-Oosten en Afrika, tot 60 procent in Europa en 42 procent in de regio Azië-Pacific.

Wat betreft verhuurde standruimte laten de resultaten van 2024 een wereldwijde stijging van 9 procent zien in vergelijking met pre-coronajaar 2019, maar met aanzienlijke verschillen tussen diverse landen. 

Negen landen zitten boven het wereldwijde gemiddelde: Mexico, Spanje, Italië, Saoedi-Arabië, Brazilië, de Verenigde Arabische Emiraten, Maleisië, Argentinië en India. 

Landen met lagere of vergelijkbare niveaus ten opzichte van 2019 zijn Duitsland, China, Frankrijk, Australië en het Verenigd Koninkrijk.

16 procent omzetstijging

De omzet steeg in 2024 gemiddeld met 16 procent. Deze trend zal zich waarschijnlijk voortzetten. In 2025 wordt verwacht dat de omzet weer met gemiddeld 18 procent stijgt ten opzichte van het jaar ervoor.

Deze algemene trends verschillen van land tot land. In Argentinië stegen de inkomsten in 2024 met 49 procent ten opzichte van 2023. Sterke stijgingen waren er ook in Thailand, Mexico, Brazilië en Spanje. 

De verwachting is dat de omzet in 2025 ten opzichte van 2024 met ruim 20 procent zal stijgen, met extra positieve vooruitzichten in Argentinië, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Griekenland en Colombia.

Hogere operationele winst

Wat betreft de operationele winsten voor 2024 meldt 82 procent van de bedrijven een jaarlijkse stijging van meer dan tien procent, terwijl 11 procent een daling of verlies meldt. 

Voor 2025 wordt een vergelijkbaar niveau verwacht: 77 procent plant een jaarlijkse stijging van meer dan tien procent. 14 procent meldt een daling of verlies.

In verschillende markten gaven alle respondenten aan dat hun bedrijfswinst met meer dan tien procent was gestegen: Australië, Frankrijk, India, Italië, Mexico, Spanje, Zuid-Afrika, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Artikel gaat verder onder kader


Herstel verwacht na groeivertraging bij veertig markleiders

De Top 40 beurshuizen in de wereld keerden in 2023 terug naar de inkomstenniveaus van vóór Covid, maar met een veel langzamere groei vergeleken met de periode vóór de pandemie, zo blijkt uit het vijfhonderd pagina's tellende Global Industry Performance Review (GIPR) dat consultancybureau jwc in januari uitbracht.

Van 2010 tot 2019 overtrof de beurzensector de samengestelde jaarlijks groei (CAGR) van het wereldwijde Bruto Binnenlands Product (+3,4%) met een CAGR van +5,8 procent. Voor beursorganisaties zonder eigen locatie was dat zelfs 8,7 procent. Over de periode 2019 – 2023 lag de CAGR met 1,2 procent, lager dan die van de BBP (2,6%) De prognoses voor 2024 voorspellen echter een sterke groei van 6,6 procent op jaarbasis.

De analyse van het wereldwijde marktaandeel onder de Top 40-beursorganisaties laat een gefragmenteerde industrie zien, waarbij de 40 marktleiders nu 38 procent van de totale omzet genereert; een stijging van 2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.


Meest urgente problemen

Het meest urgente probleem voor bedrijven blijft de staat van de economie op de thuismarkt. Wereldwijd werd hierop gereageerd door 23 procent van de respondenten. Dat is een stijging ten opzichte van 22 procent zes maanden geleden.

Geopolitieke uitdagingen komen in 16 procent van de reacties aan bod, vergeleken met 14 procent zes maanden geleden.

Daarna volgen interne managementuitdagingen, concurrentie binnen de beursbranche, effecten van digitalisering en duurzaamheid/klimaat. In mindere mate zien de respondenten kwesties rond regelgeving/belanghebbenden en de concurrentie met andere media als een probleem (beide 5 procent).

Generatieve AI-toepassingen

Wereldwijd is er een overweldigende consensus dat AI een impact zal hebben op de sector. Maar liefst 92 procent van de bedrijven onderschrijft dit; 5 procent meer dan in het onderzoek van 2023.

De twee toepassingen die het meest te maken krijgen met de ontwik-keling van AI zijn in alle regio's hetzelfde: verkoop, marketing en klantrelaties (86 procent) en onderzoek en ontwikkeling (82 procent). Dit zijn precies de gebieden waar generatieve AI-toepassingen in alle regio's al het meest worden gebruikt, en de acceptatie ervan neemt de laatste tijd zeer snel toe.

Andere gebieden waarvan verwacht wordt dat ze het meest te maken krijgen met de ontwikkeling van AI, zijn onder meer evenementenproductie, personeelszaken, financiën en risicomanagement en andere ondersteunende functies.

Exposantenonderzoek

Ook de exposerende bedrijven zien AI als belangrijke tool om invulling te geven aan hun beursdeelnames, zo blijkt uit de nieuwe AUMA Exhibitor Outlook 2025/2026. Dit jaarlijkse onderzoek meet de polsslag van het exposantenvertrouwen in Duitsland, nog steeds een van de toonaangevende beurzenlanden in de wereld. 

Bijna de helft (ongeveer 48 procent) van de exposerende bedrijven beschouwt AI als cruciaal voor toekomstige deelname aan beurzen. Vooral grote bedrijven en bedrijven die zich richten op handel en dienstverlening maken gebruik van AI. Tentoonstellende bedrijven met een omzet van meer dan 125 miljoen euro geven veel meer prioriteit aan AI dan kleinere bedrijven met een omzet tot 2,5 miljoen euro. 

Virtual reality en het Internet of Things (IoT) volgen op afstand, terwijl robotica en de metaverse een lage prioriteit hebben.

Beurscifers AUMA -1 960x550. Beurscifers AUMA -2 960x550

Grotere onzekerheid

Het onderzoek van de Duitse brancheorganisatie bevestigd de beperkte ontwikkeling binnen Europa, zoals geschetst door de UFI Global Exhibition Barometer.

De beursdeelname van bedrijven uit Duitsland blijft stabiel, maar vergeleken met het voorgaande jaar zorgt de aanhoudende mix van recessie, inflatie en politieke onzekerheid voor een grotere dynamiek in de beslissing om deel te nemen aan beurzen. 

Volgens een onderzoek onder de hoogstgeplaatste marketingmanagers van 400 bedrijven zijn vakbeurzen het op één na belangrijkste marketinginstrument, na de eigen website van het bedrijf. Terwijl een jaar geleden nog 71 procent van de exposerende bedrijven van plan was het aantal beursdeelnames gelijk te houden, ligt dit percentage momenteel op 57 procent. 

Tegelijkertijd is ongeveer 21 procent van de ondervraagden van plan om meer beurzen te bezoeken. Vorig jaar lag dit percentage nog net onder de 15 procent. 

Grote bedrijven met meer dan 250 werknemers zijn van plan om dit jaar en volgend jaar gemiddeld aan meer dan zeven beurzen in Duitsland deel te nemen, terwijl kleinere bedrijven met maximaal 250 werknemers van plan zijn om aan bijna vijf beurzen deel te nemen. 

Beursbudgetten laat bepaald

De AUMA Exhibitor Outlook laat verder een stabiele ontwikkeling van beursbudgetten bij bedrijven zien. Exposanten op beurzen voor consumptiegoederen tonen een sterke bereidheid om hun uitgaven te verhogen, terwijl bedrijven in de dienstensector conservatiever plannen. 

In vergelijking met voorgaande jaren is het aandeel van het beursbudget in het totale marketingbudget gestegen van 38 procent (2022/2023) naar 45 procent (2023/2024). Daarmee is het weer terug op het niveau van vóór corona. 

Voor dit seizoen kon een aanzienlijk deel van de ondervraagde bedrijven (29 procent) echter geen nauwkeurig antwoord geven, omdat budgetbepalingen in een steeds later stadium worden gedaan. Nog een indicatie van de economische onzekerheden van deze tijd, aldus de Duitse vakbeursvereniging.

Nederlandse kerncijfers positief

De eerste resultaten van de beurzenmonitor over 2024 werden op donderdag 6 februari in de Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht gepresenteerd. Lex Kruijver van onderzoeksbureau Respons, dat de monitor jaarlijks samenstelt in opdracht van branchevereniging CLC-Vecta, benadrukte dat het hier om voorlopige cijfers gaat. Zo vroeg in het jaar zijn nog niet alle cijfers binnen, al verwacht hij geen grote verandering in de algemene tendensen.

Meer beurzen

Veel totalen eindigden vorig jaar hoger dan in 2023, maar pre-corona cijfers werden alleen gehaald bij het aantal vakbeurzen. In 2024 werden 207 vakbeurzen georganiseerd, 16 procent meer dan het voorgaande jaar en 4 procent meer dan in 2019. 

Ook werden 9 procent meer publieksbeurzen georganiseerd, wat het totaal bracht op 318. In 2019 waren dat er 361, oftewel 12 procent meer. 

Kijkend naar het gemiddeld aantal bezoekers deden vakbeurzen het in 2024 goed (+6 procent). Bij publieksbeurzen zette de daling van de afgelopen jaren verder door (-6 procent).

Vakbeurzen versus publieksbeurzen

Het aantal verhuurde vierkante meters standruimte per beurs nam vorig jaar voor het eerst weer toe: 4 procent bij vakbeurzen en 8 procent bij publieksbeurzen. 

Het aantal exposanten per beurs laat echter een sterk verschillende uitkomst zien. Na een sterke toename in 2023 lag gemiddelde exposantenaantal op een vakbeurs 10 procent lager. Bij publieksbeurzen steeg het gemiddelde aantal exposanten voor het tweede achtereenvolgende jaar met 3 procent.

De totale mediumbestedingen (voornamelijk standhuur) zijn in 2024 uitgekomen op 209 miljoen euro (+22 procent) voor vakbeurzen en 107 miljoen euro (+1 procent) voor publieksbeurzen. De mediumbestedingen per beurs lagen bij vakbeurzen 17 procent hoger en bij publieksbeurzen 7 procent lager. En in dezelfde lijn lag de omzet per exposant bij vakbeurzen 17 procent hoger en bij publieksbeurzen 11 procent lager.

Pijn bij beursorganisatoren

De pijn lag in 2024 vooral bij de beursorganisatoren. De omzet per organisator liep bij vakbeurzen 11 procent terug en bij publieksbeurzen 14 procent. De beurzenmonitor verzamelt geen data over de kosten, maar in de praktijk klinken toch vooral de verhalen over kostenstijgingen. 

Dit blijkt ook uit de antwoorden op de vraag aan organisatoren wat hun verwachtingen zijn voor 2025. Stijgende kosten – zowel voor inkoop als personeel – zijn hun grootste zorg voor volgend jaar. Ook is er twijfel over de aantallen exposanten en bezoekers.

Het positieve nieuws is volgens Kruijver dat op basis van het huidig aantal ingeplande beurzen voorzichtig valt te concluderen dat ook in 2025 weer meer beurzen georganiseerd zullen worden. 


Beurzenmonitor Nederland

Een verklaring voor het enerzijds lagere aantal exposanten en de anderzijds hogere mediumbestedingen op vakbeurzen in Nederland kan volgens enkele leveranciers liggen aan het feit dat bedrijven bewust aan minder beurzen per jaar deelnemen, om beter uit te kunnen pakken op de beurzen waar ze nog wel staan.

Beurscifers CLC Vecta -1 960x580Beurscifers CLC Vecta -2 960x580Beurscifers CLC Vecta -3 960x580

Bron: Presentatie Beurzenmonitor 2024, Respons/CLC-Vecta


 

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief