Beurzen
Van de 355 in Duitsland geplande internationale, nationale en regionale beurzen voor 2020 konden er slechts 114 worden gehouden. De daling qua standruimte, exposanten en bezoekers komt neer op zo’n 72 procent, heeft de Duitse branche-organisatie AUMA berekend.
De beperking van de beursactiviteiten zet zich ook dit jaar voort. Beursorganisatoren gingen afgelopen najaar ervan uit dat ze in 2021 ongeveer 380 beurzen in Duitsland zouden organiseren. Door de aanhoudende pandemie zijn na 2022 al zo’n 110 beurzen afgelast of uitgesteld.
Gezien de afname van het aantal besmettingen, is de Duitse beursbranche op basis van de ervaringen uit de lente en zomer 2020, voorstander van het ontwikkelen van een concept voor het hervatten van de beursactiviteiten nu.
‘Vanwege de lange doorlooptijden voor het houden van een beurs, moeten politici zo vroeg mogelijk beginnen met het formuleren van betrouwbare randvoorwaarden op basis van de eerdere regelgeving voor de herstart van beurzen’, benadrukt Jörn Holtmeier, algemeen directeur van AUMA. ‘Met de opening van de detailhandel zou het houden van beurzen in principe weer toegestaan moeten worden, omdat er in beide branches zeer vergelijkbare bedrijfsprocessen bestaan. Een vergelijkbare beslissing werd genomen op 6 mei 2020’.
In het najaar van 2020 toonden de organisatoren aan dat beurzen succesvol en veilig kunnen worden gehouden onder hoge gezondheidsnormen. Met name middelgrote ondernemingen hebben dringend behoefte aan hun echte brancheplatforms voor de overtuigende presentatie van nieuwe producten en het werven van nieuwe klanten, stelt AUMA.
De totale balans voor 2020 laat zien dat de annuleringen van ongeveer 70 procent van de geplande beurzen enorme macro-economische schade hebben veroorzaakt. In ‘normale’ jaren draagt het organiseren van vakbeurzen ongeveer 28 miljard euro bij aan de totale economische output van Duitsland, waarvan in 2020 slechts 6 miljard euro is gerealiseerd.
Niet alleen beursorganisatoren, beursbouwbedrijven en exposanten leden forse financiële verliezen. Ook hotels, restaurants, vervoerders, taxichauffeurs en winkeliers in de beurssteden werden zwaar getroffen door het mislukken van beurzen in 2020.
Holtmeier: ‘Als deze ontwikkeling in 2021 zelfs maar een beetje doorzet, lopen meer dan 100.000 banen in de getroffen industrieën gevaar.’
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.