Sportevenementen

Betaald voetbal investeert 9 miljoen euro in maatschappelijke programma's

Eredivisie

Het betaalde voetbal investeerde in het seizoen 2023/’24 9 miljoen euro in uiteenlopende maatschappelijke programma’s. Ruim 160.000 Nederlanders namen deel aan 306 verschillende programma’s van de 34 betaaldvoetbalclubs. Deze programma's zijn gericht op gezondheid, verbinding en duurzaamheid. Spelers droegen bij met in totaal 2.801 uur aan maatschappelijke activiteiten.

Impactrapporten

Dat blijkt uit de impactrapporten van de eredivisie en eerste divisie. De resultaten zijn gepresenteerd tijdens het 'Meer dan Voetbal'-congres. Met steun van de Universiteit Utrecht wordt de maatschappelijke impact van de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie ook komende jaren nauwkeurig gemonitord. Het betaald voetbal behaalde afgelopen seizoen de hoogste stadionbezetting in jaren. Het enorme bereik en de verbinding en het welzijn van de samenleving wordt in de rapporten aangestipt.  

Sociale reïntegratieprojecten

De clubs dragen ook bij aan sociale reïntegratieprojecten voor kwetsbare jongeren. Zo ontdekten 1.500 jongeren via het Community Champions-programma hun talenten en droegen ze bij aan hun buurt. De resultaten: 17 procent van de deelnemers vond een baan, 21 procent ging een opleiding volgen, 12 procent vond een stage en 15 procent begon met vrijwilligerswerk. Daarnaast gaf 90 procent van de deelnemers aan dat ze in contact kwamen met jongeren van andere culturen, wat bijdraagt aan sociale inclusie en vermindering van ongelijkheid.

Gezondheidsprojecten

In de rapporten staat ook wat gezondheidsprojecten hebben opgeleverd met individuele voorbeelden. Voetbalclub Roda JC richt zich bijvoorbeeld op leefstijlverbetering van de basisschool jeugd met het programma 'gezond in mijn streek'. sc Heerenveen biedt met het OldStars-programma ouderen de mogelijkheid om via Walking Football, een aangepaste vorm van voetbal zonder rennen of fysiek contact, actief te blijven.

Duurzaamheid

Het betaald voetbal zet ook belangrijke stappen richting duurzaamheid. Vijftien clubs hebben samen 46 verduurzamingsmaatregelen getroffen. Zo heeft Sparta Rotterdam een samenwerking met Essent aangekondigd om het 108 jaar oude stadion Het Kasteel volledig gasloos te maken, met meer dan twaalfhonderd zonnepanelen en een warmte-koude opslagsysteem. Ajax investeert eveneens in duurzaamheid; het trainingscomplex De Toekomst wordt voorbereid om in 2030 volledig energieneutraal te zijn.

Verbinding

Het verbinden van gemeenschappen is een belangrijke pijler. Zo brengt de Feyenoord Street League kinderen niet alleen in beweging door straatvoetbal, maar organiseert ook buurtprojecten die bijdragen aan verbinding. Kinderen helpen bijvoorbeeld bij het ophalen van boodschappen voor ouderen, wat niet alleen de gemeenschap ten goede komt, maar ook de sociale vaardigheden van de jongeren versterkt.

Bron: Sponsor Report


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief