Live3Design

Bending the rules

FTI-LEGE SETUP-20240323-HR-156

Aluminium profielen hebben vanwege hun langdurig hergebruik een sterke opgang gemaakt als een duurzame manier van standbouw. Maar deze bouwwijze wordt ook geassocieerd met weinig onderscheidende blokkendozen. Hoe versatiel is dit standbouwsysteem?

Gerrit Jan Krijt van Expospaces gebruikt zoveel mogelijk systeembouw in zijn ontwerpen. Op beurzen ziet hij nog te veel uit rechte wanden opgebouwde stands. Terwijl systeembouw niet rechttoe-rechtaan hoeft te zijn, stelt hij.

“Ik werk graag met gecurvde hoeken en gebogen frames. Het maakt het ontwerp al snel dynamischer, noem het gerust sexier. Je wil als bedrijf op een beurs toch anders zijn dan je buurman. Dat kan met een aansprekende architectuur en sterke grafische vormgeving.”

Beter scoren

“Natuurlijk is het ook een kwestie van smaak. Maar mijn ervaring is dat bij pitches we beter scoren met de integratie van gebogen vormen en een hogere klanttevredenheid scoren. Klanten zien dat ze anders dan anderen op de beurs staan. Zo maken we voor Tata Steel een stand met veel gebogen elementen, curves met een radius van anderhalf tot drie meter.”  

Voor Krijt was het wel wennen om te ontwerpen met de aluminium profielen, erkent hij. Daarvoor ontwierp hij stands voor houtbouw, waarmee je een veel grotere vrijheid had. Inmiddels is dat wel veranderd. “Je kunt 95 procent van de stand wel bouwen met een systeem. Vaak als een element wat kleiner wordt dan gebruiken we nog hout of voor een vorm die niet met het systeem gemaakt kan worden.”

Daarnaast hebben de aluminium standbouwsystemen de trend mee. “Je ziet steeds meer wanden met ledpanelen op de beurzen. Die passen naadloos in het systeem. En het grootste voordeel van bouwen met een systeem is het aspect van sustainability, de frames worden hergebruikt en alleen de panelen of doeken worden vervangen.”

Carrousel

 

Eyecatching led

Ledstrips in de profielen zie je steeds vaker terug op de beursvloer, beaamt Brechtje De Splentere, Marketing Manager bij beMatrix. Zo ontwikkelde het Finse Tapaus samen met Geronimo Events Oy en Stand Out XPO een verdiepingstand voor de deelname van Airbus aan Critical Communications World 2023 in Helsinki. De dubbel deck stand was grotendeels bedekt met beMatrix Ledskin, wat de stand als geheel tot een eye catcher maakte.

“In de communicatie hebben ze ook mooi naar voren gebracht dat 95 procent van de stand volledig kan hergebruikt worden door te werken met een modulair systeem”, vertelt De Splentere. De ledwand en kiosks scoorden 100 procent hergebruik, het beMatrix frame 98 procent, het meubilair 95 procent en het tapijt 86 procent. De niet herbruikbare onderdelen zijn wel daarna gerecycled benadrukt Tapaus op haar website.

Curvy stand

Het Noorse designbureau Appex ontwierp voor ScaleAQ / Moen Marin een ‘curvy’ stand voor de beurs Aqua Nor 2023 in Trondheim. De Splentere: “Deze stand combineert wanden met textiel op een heel mooie manier. Er zitten ook heel wat curved frames in, wat de stand wel een elegante uitstraling geeft. Daarnaast was het ook gewoon een heel slim en origineel gebruik van ons profiel dat normaal gebruikt wordt om overspanningen mee te bouwen.” De stand van 203 vierkante meter werd dan ook bekroond als beste stand op de beurs. 

Soms zijn het de details die een stand ‘out of the crowd’ maakt. Zo integreerde het Duitse standbouwbedrijf Lüco in de stand van Panasonic een aantal boog/cirkelvormige ingangen die toegang gaven tot meer intieme presentaties. Hiervoor werden speciale frames gebruikt die in combinatie met ledverlichting voor een mooi resultaat zorgden.

Luxe standaardstandbouw

En ook voor standaardstandbouw is met aluminium profielen een creatieve oplossing te vinden, vertelt De Splentere.  Ontwerpbureau Stand Ideas ontwierp voor de FTI Jobbeurs een standconcept voor de organisator, die met name door het gebruik van afgeronde wanden en portalen zorgden voor een luxe uitstraling. “De FTI Jobbeurs is een mooi voorbeeld omdat het toont dat het anders kan. De vroegere shelf scheme beurstandjes waren zeker niet altijd aantrekkelijk en voor organisatoren van een beurs niet altijd makkelijk te verkopen aan een interessante prijs. Door slim gebruik te maken van ons kadersysteem ziet het er op slag een pak anders uit. Het zijn natuurlijk nog geen op maat gemaakte standen, maar bij zowel bezoekers als exposanten viel dit concept zeer in de smaak.”


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief