Congressen

IDEA-talent Begüm Saker pleit voor onthaasten

Begüm Saker (21) won eind 2021 de IDEA Talent Scout. Ze werkt alweer enkele jaren in de eventbranche en ziet dat alles weer voluit gaat. Heerlijk vindt ze dat, maar ruimte voor bezinning is onmisbaar. Ze is geïnterviewd voor de talentenspecial Nxt Gen Live. “Durf vaker nee te zeggen.”

Wat houdt jouw werk in?

Begüm Saker: “Ik ben verantwoordelijk voor alle events van Aputure in Europa, een internationale ontwikkelaar en leverancier van lichttechniek voor onder andere filmproducties.”

Is er een andere mindset nodig?

“Ik hoor om me heen steeds meer dat we wel iets rustiger aan mogen doen. Daar kan ik mezelf ook in vinden. Je energie en tijd managen in de zin dat het niet te uitputtend is. Vaak gaat elke eventmanager wel goed op heel snel hard werken en pieken in het moment, maar ik denk dat het goed en gezond is als we niet op de stress en adrenaline blijven doorgaan. We moeten een beetje gaan onthaasten en niet altijd willen multitasken.”

Wat zou je anderen willen meegeven?

“Dat hangt samen met de mindset en is een les die ik zelf ook recentelijk geleerd heb: nee durven zeggen en prioriteiten stellen. Op welk moment en waartegen je nee zegt, zal voor iedereen anders zijn. Je moet zelf ontdekken wat het beste werkt voor jou om je energie te bewaken zodat je werk leuk blijft.”

Wat zie jij als de belangrijkste veranderingen van de afgelopen jaren?

“Dat we nu weer alles kunnen en je ziet dat er dan veel mogelijk is en we alles uit de kast willen halen. Maar wat ik ook zie, is dat er tegelijk een besef is gekomen dat bij elkaar komen of naar elkaar toe reizen niet altijd nodig is. Bepaalde bijeenkomsten kunnen ook prima online plaatsvinden. Dat vind ik wel erg tof op het gebied van duurzaamheid en het bewaken van je energie.”

Wat in je werk is anders dan je vooraf had bedacht?

“Het klinkt misschien gek, maar ik had altijd het idee dat er een soort officiële plekken waren om dingen te regelen en te halen voor een event. Maar eigenlijk kan je letterlijk overal alles vandaan halen. Daardoor besefte ik dat bij eventmanagement heel de wereld tot je beschikking staat. Je kan eigenlijk alles wat er bestaat samenbrengen om iets tofs neer te zetten. ‘Kill your darlings’ is ook een belangrijke les geweest. Bij de HKU werden we constant uitgedaagd om met heel veel creatieve ideeën te komen. Het kostte wel moeite om dan dingen los te laten. Maar je hebt geen tijd om te rouwen om je darlings.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Dat kan werkelijk van alles zijn. Sinds ik met events bezig ben, denk ik wel veel meer in mogelijkheden en maak heel vaak foto’s voor iets wat gaaf zou zijn voor een event. Overal waar je bent en waar je naar kijkt, kan inspiratie zijn. Van een boom tot een geweldig led-scherm. Maar ook aftermovies van event-cases. Je raakt altijd wel weer enthousiast door de wereld aan mogelijkheden.”

Hoe gaat live-communicatie de komende jaren veranderen?

“De afgelopen paar jaar is het besef van de kracht van live-communicatie gekomen, maar kwamen er ook meer creatieve inzichten in andere vormen van communicatie en het overbrengen van boodschappen. Ik ben eigenlijk vooral benieuwd wat voor invloed de zo snel veranderde wereld op de eventbranche gaat hebben.”

Wat zou je nog willen leren?

“Een leerpunt voor mij is hoeveel input een bepaalde output nodig heeft. De hoeveelheid energie die je in iets steekt kan verschillen. Daar heb ik natuurlijk ervaring voor nodig, ik hoop het dan steeds meer aan te kunnen voelen. Ook goed kijken wat je uit handen kunt geven en wat je echt zelf moet doen.”

Dit interview staat in de eerste editie van NxtGenLive, een uitgave van Zynchrone media voor en door toptalent in de beurzen-, congres- en eventbranche.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief