Beurzen

BedrijsautoRAI

De BedrijfsautoRAI 2005 heeft 19.000 bezoekers minder getrokken dan in 2003. Dit jaar trokken 121.305 mensen naar de RAI, tegen 140.794 in 2003. Toch zijn de vooral de exposanten van zware trucks wel tevreden, ze zagen de verkopen stijgen met gemiddeld tien procent.

De daling van de bezoekersaantallen met 13,8 procent werd niet gecompenseerd door de stijging van de aantallen bezoekers uit het buitenland. Er kwamen 5000 buitenlanders meer uit de omringende landen en ook landen als Zwitserland, Turkije, Oostenrijk, Zweden en Polen waren beter vertegenwoordigd dan voorheen. De beurs werd door exposanten en organisatie als internationaler bestempeld. De organisatie van de BedrijfsautoRAI geeft aan dat de daling in bezoekersaantallen vooral is veroorzaakt door het wegblijven van particulieren die normaal gesproken afkomen op nieuwtjes in de bestelautomarkt.Fernand Molenschot van The European Road Transport Show (TERTS), zoals de beurs tegenwoordig heet, geeft toe dat het aantal bezoekers beneden verwachting is gebleven. ”Als gevolg van de afschaffing van de regeling voor het grijs kenteken maakt de bestelautomarkt moeilijke tijden door.” Uit branchecijfers blijkt dat de verkoop van dit soort wagens dit jaar met ongeveer 20 procent zal afnemen.

Daarnaast zie Molenschot het aantal leden per bedrijfsdelegatie dalen. ”Dit is een internationale trend bij vakbeurzen, waarbij ook bekend is dat het aantal bezoekende bedrijven per beurs juist wel toeneemt. Door dat laatste zijn onze exposanten zeer tevreden over de verkopen. Vrijwel allemaal geven ze aan hun doelstellingen te hebben gehaald, of zelfs te hebben overtroffen.”

Gemengde gevoelens

Onno Vos van de Duitse vrachtwagenproducent MAN bestempelt de afgelopen bedrijfsautotentoonstelling zelfs als de meeste succesvolle in de geschiedenis van zijn bedrijf. ”We zijn ruim over onze doelstellingen heen gegaan.” Hans Vervoorn van bestelautofabrikant Fiat kijkt met gemengde gevoelens terug: ”We zijn zeker niet ontevreden en de verkoopdoelstellingen zijn gehaald, maar het is wel minder dan de vorige keer vanwege de nieuwe regeling voor het grijs kenteken. Die is slecht voor de branche.”

Er waren 310 exposanten, meer dan voorgaande keren toen de aantallen in de tweehonderd bleven steken. Ongeveer 17 procent van de bezoekers kwam uit het buitenland, ruim een kwart meer dan in 2003. Vooral Polen, Oostenrijk, Turkije, Zweden en Zwitserland waren sterk vertegenwoordigd.

Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief