Beurzen

Bauma 2022 pakt uit met veel emissievrije bouwmachines

Emissievrij werken is een van de belangrijkste trends op Bauma 2022. Deze grootste vakbeurs ter wereld voor bouwmachines vindt dit jaar plaats van 24 tot 30 oktober in München.

Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen worden steeds meer bouwmachines en voertuigen ontwikkeld met elektrische aandrijving, meldt vakblad Aandrijftechniek. Andere voordelen voeden deze trend, zoals minder geluidsoverlast en inhalering van uitlaatgassen door werknemers en de directe omgeving. Nog een pluspunt: elektromotoren worden als onderhoudsarm en efficiënt beschouwd. Dit zorgt voor lage bedrijfs- en energiekosten.

Gezien deze ontwikkelingen is “The road to zero emission” ook dit jaar een van de hoofdthema’s op vakbeurs Bauma in München. Een aantal exposanten heeft al nieuwe e-oplossingen aangekondigd. Een van de innovaties is een op batterijen werkende omkeerbare trilplaat met directe aandrijving. Met de APU3050e van fabrikant Wacker Neuson kunnen machines tijdens het zware werk eenvoudig van rijrichting veranderenn.

Emissievrij bouwen en walsen

In de toekomst kunnen elektrisch aangedreven tandemwalsen worden gebruikt in gebieden waar emissievrij verdichten op nog grotere schaal moet worden uitgevoerd. Als wereldpremière presenteert Hamm AG op de Bauma 2022 acht modellen uit de HD CompactLine-serie. De stroom komt daarbij uit een onderhoudsvrije lithium-ion-accu met een capaciteit van zo’n 23 kWh. Bovendien wordt de energie die vrijkomt door de tractie- en trilmotoren bij het remmen gebruikt voor recuperatie. De capaciteit van de accu is voldoende voor een hele werkdag.

De T7X, ’s werelds eerste volledig elektrische schranklader, verkeert nog steeds in conceptstatus. Fabrikant Bobcat wil Bauma gebruiken om feedback van klanten op verschillende gebieden te blijven verzamelen. Het doel is om de marktkansen van de machine in Europa, het Midden-Oosten en Afrika beter te kunnen inschatten. Met zijn 62 kWh lithium-ion accupakket kan de T7X vier uur onafgebroken werken.

Betonmixen met elektrische aandrijving

Met de iONTRON eMixer van Putzmeister kan betontransport in de toekomst ook volledig elektrisch zijn. De accu van het voertuig heeft een vermogen van 350 kWh. Eén acculading is voldoende voor vijf tot zes ritten in stedelijke gebieden – meestal voor een hele werkdag. Als er meer ritten zijn gepland, kan het voertuig eenvoudig opnieuw worden geladen. De mixer krijgt ’s nachts zijn volledige energie terug door hem op te laden aan een DC-laadstation.

Tadano’s E-Pack is een elektrohydraulisch systeem met een geïntegreerde 32 kW elektromotor voor een stille en emissievrije kraanwerking. Deze oplossing was al te zien op de laatste Bauma in 2019. Destijds was deze echter alleen beschikbaar voor een enkel kraanvoertuig, dit aantal is inmiddels uitgebreid tot vijf. De Japanse fabrikant zal ook een preview geven van ’s werelds eerste volledig elektrische ruwterreinkraan.

Andere exposanten hebben ook al nieuwe e-machines aangekondigd, maar willen wachten tot Bauma 2022 om er meer over te vertellen. Op de Bauma 2019 was de elektrificatie van de bouwmachinesector ook een belangrijk thema, maar dit jaar wordt er pas echt groots mee uitgepakt.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief