Congressen

Aviodome heet voortaan Amsterdome

Ontwerp van de circulaire congreslocatie Amsterdome (voormalig Aviodome)

De voormalige Aviodome gaat Amsterdome heten. De naamsverandering is een gevolg van een kort geding tussen de TeKa Groep en Libéma over het gebruik van de oorspronkelijke naam. De rechter besliste dat TeKa Groep de naam Aviodome mag blijven gebruiken om de geschiedenis van de iconische dome te vertellen, maar dat de opnieuw opgebouwde koepel de naam niet meer mag dragen.

Verhaal doorvertellen

“We zijn blij dat de rechter inziet dat het belangrijk is dat we het verhaal deze iconische koepel kunnen doorvertellen”, zegt Timo Kruft van de TeKa Groep, de exploitant van het nieuwe, circulaire evenementencomplex in Amsterdam. “Gelukkig hebben we naar aanleiding van onze prijsvraag veel goede suggesties voor een nieuwe naam ontvangen. We hebben besloten om de koepel te herdopen tot Amsterdome.”

Kortgeding

Aanleiding voor het kortgeding was een conflict tussen de TeKa Groep en Libéma over het gebruik van de naam Aviodome, de iconische koepel die jarenlang bij Schiphol stond en onderdak bood aan het nationaal luchtvaartmuseum. In 2003 werd de koepel te klein voor het museum en verhuisde de collectie vliegtuigen naar Lelystad. Het museum ging daar – zonder koepel – verder onder een andere naam: Aviodrome. De dome werd ternauwernood van de sloop gered en is nu door de TeKa Groep herbouwd.

Amsterdome

De herbouw van de Amsterdome is een primeur voor Nederland. Nooit eerder werd een gebouw van deze omvang afgebroken en opnieuw opgebouwd. Ook binnen in de dome is hergebruik de norm. Zo zijn de barren gemaakt van de zeecontainers waarin de dome lag opgeslagen en zijn de stoelen gemaakt van gerecycled kunststof en oude koelkasten. Amsterdome bevat onder meer een grote zaal (tot 1.000 personen), 16 flexibel in te delen subruimtes en een foyer en balustrade met spectaculair zicht op de binnenkant van de dome.

Gedeodetische koepel

De nieuwe evenementenlocatie is een zogenoemde geodetische koepel, een uitvinding van de Amerikaan Richard Buckminster Fuller. Bij de bouw in 1969 was het met een hoogte van 24 meter en een vrije overspanning van 60 meter de eerste geodetische koepel van Europa en de grootste dome ter wereld. De historische koepel is herbouwd met originele materialen, maar kreeg wel een duurzaamheidsupgrade om toekomstige congresbezoekers comfort en een optimale akoestiek te bieden.

Officiële opening

Op vrijdag 30 november vindt de officiële opening van de nieuwe evenementenlocatie plaats, die onderdak gaat bieden aan beurzen, congressen en evenementen. Een dag later kan iedere geïnteresseerde tussen 11.00 en 15.00 uur binnenkijken in de dome die ligt aan de A5 in Amsterdam-West.

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief