Beurzen

Art Amsterdam: een nieuwe richting

Van 26 tot en met 30 mei 2010 vindt de 26ste editie plaats van Art Amsterdam, de grootste beurs voor hedendaagse en moderne kunst in Nederland. Naast de top van de Nederlandse galeriewereld is er een internationaal aanbod met galeries uit onder meer België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Denemarken, Italië, China en Korea. Art Amsterdam 2010 wordt gehouden in de Parkhal van Amsterdam RAI.
Dit is de eerste beurs van Edo Dijksterhuis als directeur en hij heeft gekozen voor een nieuwe richting. Het deelnemersveld van 129 galeries telt niet minder dan 21 nieuwkomers, waaronder Vegas Gallery en Charlie Smith uit Groot-Brittannië, Locuslux uit België, Hartwig Rugen en dr Julius uit Duitsland en C-Space uit China. Het aandeel buitenlandse deelnemers ligt op een kwart. De centrale tentoonstelling is vervangen door het programma-onderdeel No Holds Barred. Er is voor het eerst in de geschiedenis van de beurs een uitgebreid programma voor verzamelaars. De website wordt actief ingezet om bezoekers voorafgaand en tijdens Art Amsterdam te informeren over het aanbod en de activiteiten op de beursvloer.

‘No Holds Barred’

Galeriehouders met ideeën voor uitzinnige, ongehoorde of spectaculaire presentaties kunnen zich uitleven in No Holds Barred. De naam van dit programma-onderdeel, dat de voormalige centrale tentoonstelling vervangt, is ontleend aan het Amerikaanse (show)worstelen. No Holds Barred betekent dat er geen regels zijn en dat alle grepen zijn toegestaan. Op Art Amsterdam geldt: er worden geen grenzen gesteld aan de presentaties. Alles mag, alles kan. Een fotocollage, een performance, een installatie, een conceptueel werk, een film – niets is onmogelijk en alles is toegestaan, zolang het maar past binnen een arena van 25 vierkante meter. Een internationale jury, bestaande uit curator Creixell Espilla-Gilart (1978), criticus David Ulrichs (1978) en verzamelaar Alexander Ramselaar (1968), selecteert de zestien beste voorstellen. Deze worden gerealiseerd op vier plaatsen in de hal.

No Holds Barred wordt mede mogelijk gemaakt door Accenture.

‘Club C’ voor verzamelaars

Voor het eerst in haar bestaan heeft Art Amsterdam een verzamelaarsprogramma, genaamd Club C. Het programma beslaat drie dagen en is bedoeld voor binnen- en buitenlandse collectioneurs, die hiervoor individueel worden uitgenodigd. In de speciale Club C-lounge op de beursvloer worden lezingen, debatten, presentaties en een symposium georganiseerd. Gedurende de middag en avond zijn er elders in de stad previews, rondleidingen bij lokale verzamelaars en VIP-ontvangsten. Club C wordt gerealiseerd in samenwerking met Renée Steenbergen, auteur van het standaardwerk over de Nederlandse verzamelcultuur ‘Iets wat zoveel kost is alles waard’ (2002), en Donna Wolf, oprichter en directeur van Deïska en De verzameling.

Art Amsterdam op het web

Omdat kunstbeleving gedijt bij kennis en informatie wordt de website van Art Amsterdam actief ingezet om het publiek voor, tijdens en na bezoek te informeren over wat er op en rond de beursvloer te zien en beleven is. Vanaf begin april gaat de homepage functioneren als een blog met regelmatig ververste content. De intensiteit van de informatieverschaffing wordt steeds verder opgevoerd naar mate de datum van de opening nadert. Ook tijdens de beursdagen wordt de website steeds voorzien van nieuwe input, die op de beursvloer zelf gegenereerd en verwerkt wordt. De mediacorner wordt mede mogelijk gemaakt door UPC.

‘Young & Collecting’ voor jonge, beginnende verzamelaars

Speciale aandacht wordt besteed aan de jonge, beginnende kunstverzamelaar in het programma-onderdeel ‘Young & Collecting’, dat plaatsvindt op vrijdag 28 mei. Zeventig jongeren tussen 17 en 27 jaar worden bij het kopen van een kunstwerk voor de NOG-collectie van het SNS Reaalfonds deskundig begeleid door gerenommeerde kunstverzamelaars, galeriehouders en curatoren.

Art in Amsterdam

Bezoekers van Art Amsterdam ontvangen een stadsplattegrond met daarop de Amsterdamse kunstinstellingen en hun activiteiten tijdens de beursweek. Aan deze Art in Amsterdam-week doen onder andere fotomuseum Foam, Museum Van Loon, De Appel en Huis Marseille deel.

Het streven van Amsterdam RAI om in de toekomst zo veel mogelijk mensen van en naar de RAI te laten reizen met het openbaar vervoer krijgt steeds meer vorm. Amsterdam RAI en de Nederlandse Spoorwegen hebben de handen ineen geslagen. Beursbezoekers die een kaartje kopen via www.artamsterdam.nl reizen voor slechts € 5,00 met een NS-dagretour 2e klas vanaf elk NS-station in Nederland met de trein naar Amsterdam RAI. De uiteindelijke ambitie van de samenwerkende partijen is om meer mensen met het openbaar vervoer te laten reizen, verkeersopstoppingen rond de RAI te minimaliseren, Amsterdam nog beter bereikbaar te maken en bij te dragen aan een beter milieu.

Dagelijks gratis rondleidingen

Om een goed beeld te krijgen van het gevarieerde aanbod op Art Amsterdam is een rondleiding uitermate geschikt. Iedere bezoeker kan zich aanmelden voor zo’n gratis rondleiding van een deskundige, die in ongeveer een uur uiteenlopende hoogtepunten van de beurs belicht.

Kunstwerk op de foto: Jaap Scheeren, 2008, 3 Roses, 9 Ravens, 12 Months (Slovakia), Mother Nature, in courtesy of Flatland Gallery

www.artamsterdam.nl


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Subscribe to our newsletter now