Conference Matters international

Antwerpen: een stad die evenementen omzet in ervaringen

Antwerp

Antwerpen is een stad waar geschiedenis en innovatie samenkomen, waar elke hoek een verhaal vertelt en waar elk evenement voelt als thuiskomen. Bekend om zijn centrale ligging in Europa, met eenvoudige toegang, zijn levendige cultuur, rijke geschiedenis en bloeiende hedendaagse scene, biedt Antwerpen meer dan alleen locaties, het biedt ervaringen.

Het is binnen deze dynamische achtergrond dat het Antwerp Convention Bureau (ACB) opereert, waardoor de aantrekkingskracht van de stad als topbestemming voor internationale conferenties en evenementen wordt vergroot en organisatoren van conferenties en evenementen worden ondersteund gedurende de hele levenscyclus van hun werk in de stad.

“Antwerpen gaat verder dan traditioneel door de hele stad om te vormen tot jouw locatie. In Antwerpen huur je niet zomaar een locatie of boek je een hotel, je omarmt een hele stad”, zegt Tadeja Pivc Coudyser, CEO van ACB. “Dit concept komt tot leven door de diepe banden van ACB met zowel historische als innovatieve industrieën, ervoor te zorgen dat elk evenement verweven is met het rijke Antwerpse ervaringsaanbod.”

De unieke charme van Antwerpen ligt in het vermogen om een intieme, veelzijdige setting te bieden, gecombineerd met moderne infrastructuur en toegankelijk aanbod. ACB speelt hierin een cruciale rol door organisatoren in elke fase van hun evenement te ondersteunen, waardoor elke bijeenkomst een centraal punt van het bruisende leven van de stad wordt.

Impact en erfenis

De evenementen in Antwerpen resoneren veel verder dan hun onmiddellijke economische impact. Ze dragen bij aan een blijvende erfenis, zoals de komende jaarlijkse bijeenkomst van de International Spinal Cord Society, die zich richt op het vergroten van het bewustzijn van inclusiviteit en toegankelijkheid. 

The 63rd International Spinal Cord Society Annual Scientific Meeting (ISCoS 2024) will take place in Antwerp from Sunday, 22nd September until 25th September 2024. Deze wetenschappelijke bijeenkomst kan zelf rekenen op 20 tot 40 rolstoelgebruikers onder haar deelnemers en natuurlijk zijn daar passende voorzieningen voor in het congrescentrum.

Een lokale werkgroep heeft deze missie echter breder getrokken door te werken aan bewustwording van lokale partners als de horeca, hotels musea en het openbaar vervoer. Zij kregen tips & tricks op het gebied van communicatie, gedrag en aanpassingen van faciliteiten om het gevoel van echte betrokkenheid tijdens de conferentie te vergroten.  

Alle bevindingen en het werk dat voor deze conferentie is gedaan, zullen ook voor toekomstige conferenties worden gebruikt. 

Zo is er voortaan informatie over toegankelijkheid beschikbaar op de website van ACB en is de informatie op de website van Stad Antwerpen verbeterd. Ook is de samenwerking met NMBS (de nationale spoorwegmaatschappij) op dit vlak geïntensiveerd. 

Daarmee is er nu al een legacy gecreëerd nog voordat het ISCoS zal plaatsvinden.

Nog verder weg in de tijd ligt het World Children Theatre Festival dat in augustus 2026 zal plaatsvinden en wordt georganiseerd door de International Amateur Theatre Association (AITA/IATA). Inmiddels is bevestigd dat er een aanvullend congres zal plaatsvinden naast het festival en wel ITAC8, het jaarcongres van The International Teaching Artists Collaborative. Door deze parallel aan elkaar te laten plaatsvinden, zullen beide evenementen elkaar versterken.

De ACB ondersteunt hen samen met Toerisme Vlaanderen om te komen tot een stadsbreed evenement, waarbij alle lokale en regionale spelers betrokken zullen worden, zoals lokale theatermakers, beleidsmakers en exploitanten van theaters.

Open Doek, de Vlaamse organisatie voor amateurtheater, wil bijvoorbeeld de conferentie en het festival gebruiken om toekomstig beleid te beïnvloeden en amateurtheater voor kinderen te promoten bij gemeenschappen die minder geneigd zijn om aan theateractiviteiten deel te nemen.

En terugkijkend was er recent het tiendaagse technologie festival van het nagelnieuwe innovatieplatform Flanders Technology & Innovation (FTI) die een langdurige erfenis heeft achtergelaten. In totaal kwamen 177.000 mensen af op een grote variatie aan evenementen die verspreid over Vlaanderen en Brussel plaatsvonden, en de belevingsfestivals in de zes Vlaamse centrumsteden Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Kortrijk en Leuven. Hier kon het algemene publiek kennis ervaren hoe innovatief en hoogtechnologisch de regio is. Maar ook vond er een industrietop plaats waarin sectorfederaties, de Vlaamse overheid en enkele honderden CEO’s met elkaar gesprek zijn gegaan over innovatie en de toekomst van de industrie in de regio.

Ondersteuning voor Europese verenigingen en langdurige samenwerkingen 

Het ACB is dan ook een groot voorstander van Flanders Legacy Makers, dus we kijken altijd hoe we het raamwerk kunnen implementeren en aanpassen aan Antwerpen; gemeenschap en de behoeften. Waar en hoe we de meeste impact kunnen maken.

Wij willen inspireren en beleving bieden buiten de vergaderruimte.

Deze evenementen zijn een voorbeeld van de toewijding van ACB om niet alleen evenementen te organiseren, maar ook om de aantrekkingskracht van de stad op de lange termijn te vergroten en ervoor te zorgen dat de inhoud en focus van een evenement door de hele stad filteren. Dit zorgt ervoor dat elk evenement in Antwerpen niet zomaar plaatsvindt, maar zijn sporen nalaat en de organisatoren een meetbare impact op de lange termijn biedt.

De samenwerkingsaanpak van ACB is een hoeksteen van dit historische succes. Van het Wereld Kindertheaterfestival tot ITAC8 hebben Antwerpen en de ACB hun vermogen getoond om lokale en regionale spelers uit vele sectoren te betrekken, waardoor elk evenement niet alleen een aanzienlijke impact heeft op de aanwezigen, maar ook op de bewoners en op commerciële, culturele en politieke landschappen.

Hoe werkt het congresbureau van Antwerpen samen met lokale bedrijven, academische instellingen en overheidsinstanties om congresorganisatoren te ondersteunen?

Dichter bij business en innovatie gekomen, sterke samenwerking met Kamer van Koophandel, partners binnen de stad, Universitair Ziekenhuis, stad Antwerpen, Visit Antwerp, Visit Flanders Convention Bureau. Wij zien onszelf als een verbinder en gemeenschapsbouwer.

Ontmoet ons op IMEX 2024

Vooruitkijkend nodigt Antwerpen u uit om de mogelijkheden te verkennen om uw volgende evenement daar te organiseren door hen en hun partners te ontmoeten op IMEX 2024.

Bezoek Antwerpen op stand E135, waar u kunt aansluiten

Uiteindelijk, zoals beschreven in de Antwerpse branding “de stad is jouw locatie….”

Van 15 tot 21 maart 2024 wordt Vlaanderen tijdens het FTI-festival ondergedompeld in de fascinerende wereld van baanbrekende technologieën op het vlak van artificiële intelligentie, robotica, fotonica, biotechnologie en duurzame energie.

 

 

Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief