Festivals
Tijdens de ToekomstTiendaagse, die van 12 tot en met 21 juni 2025 plaatsvindt, krijgen Amsterdammers de kans om samen na te denken over het leven in de hoofdstad in 2050. Het tiendaagse festival, onderdeel van de viering van 750 jaar Amsterdam, biedt een vooruitblik op de stad van morgen met meer dan 75 activiteiten, waarvan het merendeel gratis toegankelijk is.
Het programma, samengesteld door ruim zestig partners, richt zich op thema’s als technologie, kunst, architectuur, voeding, mobiliteit en onderwijs. Op de Zuidas krijgen bezoekers een inkijkje in experimenten met hoogstedelijk wonen en kunnen ze deelnemen aan rondleidingen door de ondertunneling van het gebied.
In de Hortus Botanicus staat de eerste volledig duurzame en CO₂-neutrale kas van Amsterdam centraal. Ook zijn er previews van het toekomstige Nationaal Slavernijmuseum op het Java-eiland en de pop-up van OBA Next, de bibliotheek van de toekomst.
Meer dan zestig startups presenteren tijdens de Amsterdam Innovation Day op het Marineterrein hun oplossingen voor de stad van de toekomst. In de haven zijn er demonstraties rond circulaire scheepvaart en waterstoftechnologie. Op 19 en 20 juni vindt de grootste tech-conferentie van Europa The Next Web Conference op de NDSM-werf plaats, waarbij de rol van technologie in de samenleving centraal staat.
Het NEMO Science Museum organiseert het Dakfestival, waar bezoekers vanaf het nieuwe dakterras een panoramisch uitzicht krijgen over Amsterdam. Hier worden interactieve workshops, een ochtendrave en een duurzaam ontbijt aangeboden. Tijdens de Open Toren Dag op 14 juni zijn diverse torens en daken gratis toegankelijk voor het publiek.
Carrousel
De afsluiting van de ToekomstTiendaagse vindt plaats op de Ring A10, waar een tijdelijk bos het groene hart van het festival vormt. Natuur en stad komen hier samen, en op een ander deel van de Ring wordt tijdens Amsterdam Fashion Week duurzame mode van jonge ontwerpers gepresenteerd.
De ToekomstTiendaagse nodigt Amsterdammers uit om niet alleen te kijken, maar ook actief mee te doen en hun ideeën te delen. “In het jubileumjaar staan we niet alleen stil bij 750 jaar geschiedenis, maar kijken we ook vooruit naar de duurzame, inclusieve en leefbare stad", aldus Sietse Bakker, directeur Programmabureau Amsterdam 750. "Tijdens de ToekomstTiendaagse kun je je laten inspireren door de ideeën voor de stad van morgen en zelf actief meedoen, meedenken en meepraten. Er ligt een fantastische programmering, verspreid over de hele stad. Dus doe mee!”
Het volledige programma van de ToekomstTiendaagse is te vinden op iamsterdam.nl/toekomst. De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk, maar voor sommige onderdelen is reserveren noodzakelijk.
Er zijn nog geen reacties.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.