Beurzen

All-in beurspakket helpt om te verduurzamen

Cathrien Verhoeven

Cijfers van giga afvalbergen die na een beurs worden afgevoerd, waren om je achter de oren te krabben, zo werd een tijdje terug uitgerekend. Een van de grootste afvalbronnen werd beurstapijt genoemd. Daarvan zou naar schatting wereldwijd jaarlijks meer dan 100 miljoen vierkante meter worden uitgerold en weer weggegooid. Als verduurzaming hoog op de ‘to do’-lijst staat, is zo’n verspilde Mount Everest iets om het schaamrood van op de kaken te krijgen.

Organisatie De Afvalbak heeft een keer in kaart gebracht hoeveel gescheiden afval er tijdens een tweedaagse beurs in Rotterdam was verzameld na afloop en hoeveel daarvan geschikt was als grondstof. Van cups naar compost bijvoorbeeld, of van PMD naar shampooflessen. Van de iets meer dan 65 kilo restafval (geen papier, cups en PMD) bleek zo’n 52 kilo nieuwe grondstof te kunnen zijn. Zonder afvalstromen te scheiden, zou die berg overigens 118 kilo zwaar geweest zijn.

Het is 2024, de wereld is wakker en het regent initiatieven waarop het stempel duurzaam drukt. In de beurswereld niet anders. Standbouwers pakken door met

Innovatieve milieuvriendelijke oplossingen. Venues en organisatoren investeren in circulaire stands met herbruikbare tapijttegels en hebben glas en porselein weer uit de kast gehaald. Het motto is ‘minder, minder, minder’.

Een goed voorbeeld is het buitenland waar recent het project Better Stands is gelanceerd. Deze proef van elf toonaangevende partijen onder beursorganisatoren moet laten zien dat, door andere keuzes te maken, er een flinke hap uit de afvalberg kan worden gehapt. Heel ambitieus wordt gedacht aan een vermindering van 80 procent.

All-in stand

Zo’n gezamenlijke pilot is er (nog) niet in Nederland, maar er zijn wel volop initiatieven. Beursorganisator Easyfairs stimuleert exposanten zoveel mogelijk gebruik te maken van hun aanbod van de all-in beursstand. Zowel voor de beurzen in de eigen Easyfairs-venues Hardenberg en Gorinchem als op de beurzen die zij elders in het land organiseert. Het is een formule die vruchten afwerpt, zegt Cathrien Verhoeven, Head of Event Services: “De all-in stands worden opgebouwd met herbruikbare standbouwmaterialen die wij zelf in huis hebben. Daarmee liggen ook de kosten voor de exposant lager dan bij een eigen beursstand. Ze hoeven alleen de spullen mee te nemen die ze willen tentoonstellen. Zo vang je twee vliegen in één klap.”

Sinds enige tijd biedt Easyfairs upgrade-pakketten en eyecatchers voor de all-in standbouw die exposanten de mogelijkheid bieden om hun stand te personaliseren. Verhoeven: “We zien dat exposanten er graag gebruik van maken. Uiteraard zoeken we ook hier naar duurzame oplossingen. Denk aan herbruikbare geprinte panelen – onze venues in Hardenberg en Gorinchem beschikken over een eigen plotter – of aan doeken die ook daarna weer te gebruiken zijn. Als de doeken wel achterblijven, laat onze leverancier A-booth ze recyclen. Zo voorkomen we dat hele bergen aan doek in de kliko verdwijnen.”

Ze hoopt dat nog meer exposanten de voordelen gaan inzien. “Maak nu de keuze voor all-in standbouw en producten uit onze webshop, willen we benadrukken, want daarmee wordt je voetprint echt kleiner. Het betekent ook dat onze vaste leveranciers met één vrachtwagen voor bijvoorbeeld dertig stands komen in plaats van dertig verschillende leveranciers.”

Easyfairs werkt met partners die verduurzaming belangrijk vinden. Door te werken met bijvoorbeeld re-usable producten of door elektrisch te rijden.”

Meubilair voor de beursstand is te vinden in de webshop van de beursorganisator. “We hebben heel veel stoelen en tafels in ons eigen beheer – hoog en laag, wit en zwart – wat maakt dat er geen vervoersbeweging nodig is. Mochten exposanten iets anders op het oog hebben, dan komt Adexpo met een vrachtwagen vol voor heel veel stands.”

Op beurzen van Easyfairs is het plastic servies al in de ban gedaan – ‘terug naar glaswerk en porselein of andere duurzame alternatieven’ – en spelen vegan en vegetarisch een steeds grotere rol in de catering. “Er zal steeds minder rood vlees aangeboden worden”, aldus Verhoeven.

PET-vilten stoelen

Koninklijke Jaarbeurs maakt er geen geheim van dat ze de meest duurzame organisator en facilitator van beurzen en evenementen in Europa wil worden en zet dan ook grote stappen op allerlei terrein. De keuze voor leveranciers die ook stevige doelen op dat gebied stellen, zoals JMT, A-Booth en Vepa, sluit naadloos daarop aan. Vepa is onder meer bekend van haar stoel gemaakt van plastic dat is opgevist uit de Amsterdamse grachten. JMT verhuurt tapijttegels die eindeloos in te zetten zijn. En omdat verpakken ook vervuilend is, komen de spullen zoveel mogelijk in zelf getimmerde herbruikbare houten kratten op bestemming aan.

Eind vorig jaar ging Jaarbeurs live met het duurzaam-deelnamepakket. Dat omvat een circulaire stand, opgebouwd uit lichtgewicht frames die voor 75 procent zijn gemaakt van gerecycled materiaal en ook weer 100 procent gerecycled kunnen worden. Zitten doe je op stoelen en barkrukken die zijn gemaakt van PET-vilt en je staat op het enige Cradle to Cradle Certified Silver naaldvilt beurstapijt ter wereld van Rewind. In de stand staan verder bakken waarin je meteen het afval kunt scheiden.

Over de interesse bij beursdeelnemers zegt Marloes van den Berg, Chief People & Sustainability bij Koninklijke Jaarbeurs: “De eerste resultaten zijn erg goed te noemen. Na de livegang zijn direct de eerste pakketten verkocht voor Vakantiebeurs en VSK. De vooruitzichten voor het najaar zijn veelbelovend.”

Sinds september wordt er in Utrecht bij de op- en afbouw van alle beurzen bovendien gewerkt met speciale mobiele milieustraten. Dat betekent onder toeziend oog van milieumedewerkers meteen bij de bron plastic, glas, papier, bouw- en sloopafval en organisch afval scheiden. Daarmee neemt Jaarbeurs het voortouw in beurzenland.

Minder chemicaliën

Bij Rotterdam Ahoy gaat ook het gas erop, figuurlijk dan. Een duurzaamheidsteam is druk bezig om beleid te introduceren. Annemieke den Otter, Manager Exhibitions bij Rotterdam Ahoy: “Wat we in elk geval gaan doen, is om in onze exposantenportal duurzame keuzes van onze leveranciers aan te bieden. Dat kan in de standbouw zijn, maar ook bijvoorbeeld in de catering. Oesterzwambitterballen zijn ook heerlijk. Als deelnemers een eigen stand willen, geef ik altijd namen van standbouwers door die werken met duurzame materialen en duurzame ideeën hebben. Dat laatste is ook belangrijk.”

Geheel circulaire standbouw is op dit moment volgens haar nog lastig. “Voor de beurzen die Rotterdam Ahoy organiseert, bieden wij pakketten van twee verschillende leveranciers aan. We kijken wat in die pakketten misschien anders kan. Exposanten willen bijvoorbeeld nog steeds hun prints op doek. Maar misschien kan er met minder chemicaliën worden gedrukt. Iedereen heeft overigens de keuze om het doek mee naar huis te nemen. We gooien het niet weg.”

Om de stroom afval aan het eind van beursdagen in goede banen te leiden, wordt in Rotterdam gedacht aan het inzetten van ‘bewakers’. “Zodat er goede scheiding plaatsvindt. Bij onze beurs Gastvrij hebben we trouwens een leuke samenwerking met het Leger des Heils. Al het verpakte eten dat over is, gaat na afloop daarheen.”


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief