Live Industry Dashboard

Aandacht voor duurzaamheid bij congres- en evenementenlocaties toegenomen

Nationale Duurzaamheidsmonitor 2024

Congres- en eventlocaties hebben meer aandacht voor duurzaamheid, zo blijkt uit de tweede Nationale Duurzaamheidsmonitor van YOIN excellent meeting places en Publique. Ten opzichte van 2022 heeft een groter deel van de locaties in 2024 een duurzaamheidsmanager (44 tegenover 30 procent). Daarnaast heeft 56 procent van de locaties zich in 2023 aangesloten bij nieuwe MVO- initiatieven of is zelf nieuwe MVO-initiatieven gestart.

Nieuwe duurzaamheidsinitiatieven

De nieuwe initiatieven die locaties ondernemen richten zich vooral op verduurzaming van gebouwen en het plaatsen van laadpalen en zonnepanelen. In deze tweede editie van de monitor noemen locaties meer initiatieven op het gebied van duurzame inkoop, mede als onderdeel van een Green Key Gold-certificering.

Green Key Gold lijkt nog meer de standaard te gaan worden. Waar 47 procent van de locaties eerder aangaf dit keurmerk te bezitten, is dit inmiddels gegroeid naar 60 procent. Van de deelnemende locaties is 38 procent aangesloten bij MVO Nederland. In opkomst is samenwerking met Trees for All. Voor het overige betreft het veelal lokale initiatieven.

Infographic Duurzaamheidsmonitor 2024

CO2-uitstoot onbekend

Overigens geeft net als bij de vorige monitor 84 procent van de respondenten aan niet te weten wat hun CO2-uitstoot is. De mogelijkheden voor klanten om hun CO2-uitstoot op locatie te compenseren – al dan niet tegen betaling – zijn wel toegenomen.

Wel is de inzicht in afvalstromen toegenomen. Inmiddels monitort 64 procent van de locaties de hoeveelheid afval en stuurt aan op verlaging hiervan. In 2022 was dit nog 50 procent. Van de deelnemende locaties geeft 40 procent aan met nieuwe initiatieven te zijn gestart op het gebied afvalbeheersing. Zo is de scheiding van afvalstromen toegenomen, met name waar het gaat om Swill/AGF, frituurvet en koffiebekers. Meer dan de helft van de deelnemende locaties is nu Single Use Plastic- Free.

Ook met reststromen wordt beter omgegaan dan voorheen. Waar in de eerste duurzaamheidsmonitor 40 procent van de locaties aangaf samen te werken met een organisatie om reststromen te benutten, is dit opgelopen tot 68 procent. Too Good To Go is met 24 procent nog steeds de meest gebruikte branche-brede partner. Daarnaast wordt met vele lokale partners gewerkt, zoals de plaatselijke voedselbank.

Nationale Duurzaamheidsmonitor 2024

In de Nationale Duurzaamheidsmonitor van YOIN excellent meeting places en Publique is ook gevraagd naar verduurzaming van het F&B aanbod, duurzaam loopbaanbeleid en inclusiviteitsbeleid, structurele inzet voor maatschappelijke doelen, het uitdragen duurzaamheidsbeleid door medewerkers en advisering over duurzame meetings aan opdrachtgevers.

De resultaten hiervan vind je in de uitgebreide rapportage van de Nationale Duurzaamheidsmonitor 2024 op de website van Yoin excellent meeting places.

 

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief