Festivals

Bevrijdingsfestivals nog steeds niet uit de financiële zorgen ondanks steun overheid

Bevrijdingsfestival_Overijssel_011a5500e0

Gratis bevrijdingsfestivals blijven het financieel zwaar houden, ondanks een bedrag van 1 miljoen euro dat ze dit jaar van de overheid hebben gekregen. Er is weinig ruimte voor extra's en bij calamiteiten zoals het slechte weer van vorig jaar is het organiseren van een gratis festival risicovol.

Afhankelijk van het weer

Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende festivals. De bevrijdingsfestivals in Zwolle, Groningen, Amsterdam en Haarlem laten weten dat het organiseren van een gratis festival risicovol is, omdat ze afhankelijk zijn van het weer. De festivals moeten het grotendeels hebben van de consumpties van gasten op de dag zelf.

'We hebben weinig knoppen om aan te draaien om de inkomsten te vergroten', zegt directeur Ebel Jan van Dijk van het Groningse bevrijdingsfestival. Vorig jaar was het weer zo slecht dat Groningen het festival voor een paar uur moest stilleggen. 

Daarnaast krijgen ze geld van sponsoren, de gemeente, de provincie en nu dus ook de landelijke overheid. Sinds corona is de onzekerheid, bij de organisatoren toegenomen door al gedane uitgaven, gestegen productiekosten en verduurzaming van de festivals.

1 miljoen van de overheid

De 1 miljoen euro van de overheid was nodig om de festivals überhaupt te laten doorgaan na de verliezen van vorig jaar. Meerdere gemeenten ondersteunden de oproep van de gemeente Roermond om een brief naar demissionair minister-president Rutte te ondertekenen voor een garantiefonds. De oproep had succes en de 1 miljoen werd geregeld.

Structurele oplossing

Veel festivals zijn blij met de financiële steun van de overheid. Maar Anita de Hart van bevrijdingsfestival Haarlem vindt wel dat de overheid eerder had kunnen bijspringen. De organisatoren verlangen structurele steun. Bestuurslid Hans Laroes van bevrijdingsfestival Zwolle zit aan tafel bij de gesprekken in Den Haag over de bevrijdingsfestivals en is 'hoopvol' over structurele afspraken. Hij denkt aan een financiering voor de komende drie tot vijf jaar. Daarnaast zouden er afspraken moeten worden gemaakt over extra financiële steun bij calamiteiten als slecht weer.

Bron: ANP.

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief